Hlavní obsah

Radim Uzel: Kuřáci mívají víc sexuálních partnerek, ale také nekvalitní spermie

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V přestávkách mezi hororem ptačí a prasečí chřipky se čas od času objevují zprávy o katastrofálním úbytku spermií. Kdo tyto informace sleduje pozorněji, ten tuší, že třeba nemoc šílených krav může vedle nich vypadat téměř jako selanka. Poměrně rychle se totiž blíží okamžik, kdy lidstvu začne reálně hrozit vyhynutí na nedostatek mužských zárodečných buněk.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Kouření bývá nápadně často spojeno s určitými osobnostními rysy člověka.

Článek

Na neustálém poklesu počtu spermií se podepisuje znečištění našeho životního prostředí. Přispívá k nim i další civilizační faktor: stres. A stimulační látky.

Nikotin snižuje pohyblivost spermií

V Japonsku nedávno zkoušeli, jak pohyblivost spermií ovlivňuje alkohol, nikotin, kokain a opium. Pokud jde o negativní vliv, jasně zvítězil nikotin, tedy kouření cigaret. Spermií jsou milióny.

Vykouření každé cigarety jich pěkných pár stovek zahubí. Nic ale není definitivně ztraceno. Lékaři v poradnách pro léčbu neplodnosti totiž zjistili, že stačí zlepšit životosprávu a omezit silné kouření nebo přestat kouřit. A pohyblivost spermií se zlepší přímo zázračně. Nejednou to vede k žádoucímu oplodnění.

V kampaních proti kouření se často objevoval argument, že cigarety mohou za poruchy erekce. Znělo to logicky. Kouření urychluje kornatění cév. Silným kuřákům bude tedy jejich erekční pumpa fungovat hůře. Ztopoření je především cévní záležitostí. V ochablém penisu bývá asi 8 ml krve. Organismus však do něj dokáže napumpovat během několika desítek sekund 100 až 140 ml krve navíc.

Poruchy erekce jako mýtus

Jenže některá pozorování z poslední doby tuto teorii nepotvrzují. O zhoubném účinku kouření na pohyblivost spermií žádný výzkum nepochybuje. S poruchami potence už to tak jisté není.

Například český sexuolog profesor Jiří Raboch si všiml už v roce 1976, že mezi jeho pacienty s poruchami erekce je mnohem vyšší počet nekuřáků. Většině kuřáků ztopoření fungovalo naopak kupodivu dobře.

Různí vědci si nad tím jevem dlouho lámali hlavu. S vysvětlením nakonec přišli psychologové. Kouření bývá nápadně často spojené s určitými osobnostními rysy člověka. A právě na povaze je ta zpropadená erekce penisu závislá především.

Psychologové totiž prokázali, že kuřáci mají v životě daleko víc sexuálních partnerek. A nejen to. Projevují silnější touhu po uplatnění. Bývají aktivnější a podnikavější. To se týká i podnikavosti sexuální.

Nápadná je přímá souvislost mezi kouřením a stupněm extroverze. Introverti bývají uzavření, pasivní, přemýšliví, klidní a pečliví. Extroverti naopak společenští, aktivní, optimističtí a výmluvní. Lépe se seznamují. A taky více kouří. Zajímavé je, že se to netýká kuřáků dýmky. Ti jsou nejednou ještě větší introverti než nekuřáci.

Povahové vlastnosti se dědí. A s nimi obvykle kouření. Jablko nepadá daleko od stromu. Synové extrovertních otců kuřáků mívají stejné vlastnosti. Je mezi nimi více záletných a promiskuitních jedinců, kteří v životě vystřídají víc partnerek. Kromě té extroverze, kuřáctví a záletnictví se takto dědí také rakovina plic. Ale to je už jiná, mnohem smutnější kapitola.

Reklama

Související témata:

Související články

Nadváha je stejně nebezpečná jako kouření

Ačkoli v obecném povědomí se s rizikem nemocí a předčasné smrti pojí spíš kouření než nadměrná tělesná hmotnost, švédská studie zjistila, že oba faktory jsou...

Výběr článků

Načítám