Hlavní obsah

Radim Uzel: Mezi inteligencí ženy a muže neexistují rozdíly

Novinky, Radim Uzel

I renomovaní vědci byli ještě před sto lety přesvědčeni o nezvratné pravdě: ženy jsou méně inteligentní než muži. Vycházeli při tom z anatomie a z prokazatelného faktu. Slabší pohlaví má menší mozek. Mysleli si, že větší mozek znamená větší rozum.

Foto: Profimedia.cz

Přestože mozek ženy váží míň než ten mužský, s inteligencí to nesouvisí.

Článek

Jak velký je rozdíl mezi pohlavími? V Evropské unii činí průměrná hmotnost mozku muže 1,40 kg a ženy 1,27 kg. S logickým vysvětlením tohoto jevu nepřišli před moha lety anatomové, ale matematici.

Napadlo je vypočítat poměr průměrné hmoty mozku k průměrné hmotě těla. Zjistili, že pokud jde o inteligenci, jsou na tom muži i ženy stejně. Objevená matematická konstanta se jmenuje mozkový kvocient. U člověka dosahuje hodnoty asi 7,0.

Delfíni a vysoký mozkový kvocient

K ještě zajímavějším závěrům dospějeme, když porovnáme jeho mozkový kvocient s kvocientem některých zvířat. Pokud si myslíte, že na druhém místě budou lidoopi, mýlíte se. Hned po člověku následuje nejchytřejší živočich, delfín (5,3). Šimpanz má kvocient 2,4 a gorila ubohých 1,1. Rozdíl mezi člověkem a delfínem je pouhých 1,7. Ale mezi delfínem a šimpanzem už 2,9.

Delfíni jsou zkrátka naši bratři. Přátelsky se s námi druží, jsou hraví a společenští. Občas nás zachrání před utonutím. Lékaři a psychologové využívají přirozené hravosti delfínů k terapii mentálně postižených dětí. Pokud tyto děti mohou plavat a hrát si s delfíny, viditelně se zlepšuje jejich duševní stav.

Přírozený porod a delfíni

Mládě delfína se rodí pod vodou, ocasem napřed. Ihned po porodu však musí okamžitě na hladinu, aby se nadechlo. Delfíní matce přitom pomáhají příslušníci skupiny. Delfíní porodní báby mládě opatrují, podpírají a postrkují, aby se neutopilo.

Za dob mého mládí, kdy všechna moudrost světa pocházela ze Sovětského svazu, vymyslel jeden porodník v Oděse experimentální delfíní porodnici, která ale fungovala také pro lidi. Příznivé zkušenosti s porodnickým delfináriem zveřejnil dokonce seriózní lékařský časopis. Delfíní samice podle něj pomáhaly rodičce ve vypuzovací době porodní a novorozené dítě šetrně dopravily do rukou lékařů.

Vzpomněl jsem si na tento kuriózní experiment v souvislosti s nynější propagací porodních domů. První z nich se prý jmenoval U Čápa. Nevím, do jaké míry může tento název souviset se zakořeněným bludem, že děti nosí čáp. V každém případě má být hlavním kladem zmíněného porodního domu absolutní nepřítomnost lékaře.

Napadlo mě, jestli by provozovatelky podobných zařízení nechtěly některý z dalších domů nazvat U Delfína. Mohly by v něm zřídit také delfinárium, které by kritéria jimi provozovaných domů splnilo beze zbytku.

Delfíni totiž rodičku potupně neholí ani jí nenastřihují hráz. Dokonce i ten klystýr je pod vodní hladinou zbytečný. Co mi však připadá nejdůležitější: žádný doktor nemůže zvířatům kecat do toho, jak si mají počínat. Zkrátka přírodní porod par excellence.

Jen si říkám, jestli by nebylo dobré budovat tato delfinária v blízkosti nemocnic. Pro případ, že se situace dramaticky zkomplikuje a při porodu pak začnou bezradně plavat nejen delfíni, ale i zřizovatelky podobných stoprocentně přírodních zařízení.

Reklama

Související články

Náročná intelektuální práce vede k obezitě

Náročná intelektuální práce může být stejně vysilující jako fyzická dřina. Jenže tělo při ní pálí energii jinak a lidé pracující mozkem ve stresu konzumují...

Inteligence žen se po porodu dítěte zvyšuje

Dosud se mínilo, že matky po porodu přizpůsobí svou mentální kapacitu dítěti a že tedy jejich inteligence poklesne. Nejnovější výzkum však prokázal, že je tomu...

Výběr článků

Načítám