Hlavní obsah

Sexuolog Radim Uzel: Sport i sex mají hodně společného

Právo, Radim Uzel

Americká učebnice sexuální výchovy doporučuje mladým lidem, aby odložili první pohlavní styk do pozdějšího věku. Sexuální abstinenci uvádí dokonce jako první doporučení na seznamu cenných rad určených mládeži. Řadě odborníků v USA se to zdá být realistické řešení nechtěných těhotenství a sexuálně přenosných nemocí u středoškoláků.

Foto: Profimedia.cz

Namáhavý sportovní výkon naplňuje člověka pocitem štěstí, spokojenosti a dobré pohody. Podobné pocity vyvolává sexuální aktivita.

Článek

„Poslouchají vás teenageři?“ ptali jsme se jich při návštěvě Ameriky. Na to jsme slyšeli vyhýbavou, ale hrdou odpověď: „Máme pro ně bohaté náhradní programy.“

Jejich tvrzení vyvolává velké pochybnosti. Jaké jsou ty náhradní programy, které v americké mládeži dokážou utlumit silný sexuální pud? Američtí specialisté na to mají univerzální odpověď: sport. Což může vyprovokovat úsměv. Zvlášť, když víme, že středoškolákům a nezletilé mládeži v USA často komplikují život přenosné sexuální nemoci a nechtěné těhotenství.

Na druhou stranu je na něm spousta pravdy. I český sexuolog ví, že člověk často dokáže své sexuální puzení rozběhat, rozplavat nebo rozchodit. Ale zřejmě to nefunguje pokaždé. Zrovna čtu v novinách, že si naši fotbalisté dopřáli po prohraném utkání čilé celonoční sexuální radovánky. Asi to příliš nerozběhali. Fotbaloví pamětníci tvrdí, že se taková situace periodicky opakuje.

Může to mít svou logiku

Vztah sportovní a sexuální aktivity není tak jednoduchý, jak se na první pohled zdá. Vědci dokázali, že aktivní sportovci zahajují pohlavní styky nejméně o dva roky později než stejně staří mladí lidé. Také méně často onanují. Když se s nějakým partnerem nebo partnerkou seznámí, trvá to podstatně déle, než se začnou pohlavně stýkat. Mají delší dobu namlouvání a známost raději volí z okruhu sportovních přátel. Místo milostných hrátek často provozují společné posilování, dálkové běhy a jiné způsoby bičování těla.

Zvýšená sportovní aktivita někdy sexualitu docela dobře nahradí. Ač se to na první pohled zdá být absurdní, mají obě činnosti něco společného. Především věk. V době, kdy mladý člověk láme rekordy, je zároveň na vrcholu svých sexuálních potřeb. Ten věk se ale stále zrychluje. Dnešní mladí lidé začínají souložit o dva roky dřív než jejich rodiče. Také sportovní rekordy padají ve stále mladším věku.

Jsou tu i jiné podobnosti. Namáhavý sportovní výkon naplňuje člověka pocitem štěstí, spokojenosti a dobré pohody. Podobné pocity vyvolává sexuální aktivita. Zlomení rekordu je pak docela podobné orgasmu.

Tyto stavy lze vysvětlit produkcí zvláštních látek v lidském organismu: endorfinů. Jejich účinek připomíná působení drog. Pokud budeme uvažovat zjednodušeně, můžeme položit pomyslné rovnítko mezi dokonalou soulož, aplikaci drogy a vysilující sportovní výkon.

Prohrané utkání ochudí sportovce o endorfiny

Můžeme se divit, že je fotbalisté dohánějí v posteli s prostitutkou? Proto bych opravil titulek novinách. Místo: Přestože prohráli, sexuálně se veselili, bych raději napsal: Veselili se, protože prohráli.

Jeden trenér se nedávno rozčiloval, že prohru jeho svěřenců způsobil sexuální večírek, který si dopřáli v předvečer zápasu. Je to možné? Ukázalo se, že nešlo jen o sex. Ale i o jiné excesy. Ponocování, nedostatek spánku a možná také konzumaci alkoholu. Nebylo tedy fér svádět prohru jen na pohlavní styk. Ve skutečnosti sportovním výkonům nijak neškodí.

Spíš jim prospívá. A nejen jim. I normálním lidem dokáže v ledasčem pomoci. Zvlášť, když ho provozují společně se sportem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám