"Podařilo se nám u studentů dokázat přímou souvislost mezi snídaní a následnými výkony ve škole," uvedla doktorka Barbara Stewartová ze Severoirského centra pro stravování a zdraví.

Vysvětlení, proč větší porci jídla potřebují jednoznačně dívky, nikoliv chlapci, jak se doposud téměř každý domníval, je podle ní jednoduché. "Dívky potřebují v těle více karbohydrátů a proteinů, které jim pomohou s koncentrací a naopak je zbaví špatné nálady z toho, že musí sedět zavřené ve škole," prozradila Stewartová.

Dvě skupiny vše prokázaly

Žáci byli během projektu rozděleni na dvě skupiny. Jedni dostávali ke snídani obyčejný toast, druzí toast netradičně s fazolemi nebo ořechy. Během dne pak odborníci zkoumali poznávací schopnosti žáků. Čím byly testy těžší, tím více odpadávali ti, kteří si po ránu pochutnali jen na obyčejném toastu.

"Během interakce mezi poznáváním a právě panující náladou šlo velmi dobře pozorovat účinky snídaně, která byla bohatá na proteiny a karbohydráty. Pomohla dívkám dosáhnout těch nejlepších výsledků, zatímco chlapci zabodovali lépe, když po snídani zůstali trošku hladoví," uvedla doktorka Stewartová, která výsledky své studie prezentovala na Evropské konferenci o výživě v Římě.