Hlavní obsah

Muži jsou z pohledu zdraví mnohem křehčí než ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Možná mají větší sílu na vrcholu mládí, ale jinak jsou muži ve srovnání s ženami křehotinky. Dožívají se kratšího života, ale především jsou náchylnější k různým chorobám. A podle nejnovější studie jsou navíc ohroženější během nitroděložního vývoje. V tomto ohledu jsou jedinci mužského pohlaví skutečně mnohem slabší.

Článek

Analýzou šestašedesáti tisíc porodů Izraelci zjistili, že zatímco dívky jsou více ohroženy omezeným růstem v děloze a porodem koncem pánevním, chlapecký plod čelí častěji větším a vážnějším hrozbám.

Chlapci jsou celkově rizikovější

„Těhotenství s mužským plodem jsou komplikovanější. Mnohem častěji vyústí v předčasné protržení embryonálních blan a rodí se předčasně. A ty mužské plody, které se narodí v termínu, častěji trpí nadměrným růstem v děloze a znesnadňují porod a vedou častěji k císařskému řezu.

Všeobecně jsou chlapci životně zranitelnější v děloze a jejich vyšší náchylnost pokračuje do jisté míry po celý život. Muži mají kratší život, jsou náchylnější k infekcím, mají menší šanci přežít vážné choroby, zkrátka jsou slabším pohlavím,“ tvrdí profesor Marek Glezerman z Telavivské univerzity.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám