Hlavní obsah

Sportovní auto dodá muži na přitažlivosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aberystwyth, Wales

Muži věří, že když sednou do dravého vozu sexy designu, uloví snáze přízeň krásných dívek a dam. A odborníci z Walesu jim teď dali zapravdu. V pokusech se vzdělanými mladými dobrovolnicemi prokázali, že téhož muže vnímá žena pokaždé jinak, pokud sedí v různých typech vozu. Čím sportovnější a atraktivnější je auto, tím má muž více bodů z hlediska přitažlivosti.

Článek

Zajímavé ovšem je, že opačně to neplatí. Ženské atraktivitě moderní sporťák nepřidá a stará plechovka neubere. U mužů je to ale jinak. Ženám totiž připadá tentýž muž v luxusním sporťáku přitažlivěji než ten stejné fyzické krásy, který sedí za volantem obyčejného konvenčního vozítka.

Ženy stále upřednostňují majetek

„V minulosti byly ženy velmi omezovány ekonomicky a byly závislé těsně na mužích s finanční jistotou, ale v současnosti díky emancipaci se staly majetkově nezávislé s přístupem k vlastním finančním jistotám. Ale přesto jsme zjistili, že stále tady existuje jisté upřednostňování bohatých mužů, což nahrává faktu, že se jedná o preference evoluční spíše než sociální,“ tvrdí doktor psychologie Michael Dunn, jenž výzkum vedl.

Test se 120 dobrovolníky prý prokázal, že ženy skutečně diskriminují muže podle prestiže jeho automobilu jako symbolu jeho bohatství. Čím lepší vůz, tím je muž atraktivnější. Naopak muži vnímají ženy jen podle reprodukční atraktivity, tedy podle vizáže bez ohledu na to, jaký mají finanční status.

„Tyto výsledky mě vůbec nepřekvapily,“ uvedla britská odbornice na osobnost, chování a vztahy Donna Dawsonová, „je těžké bojovat proti našemu genetickému dědictví. Myslím, že ženy vždy hledaly muže kvůli jisté míře finanční jistoty a auto je dokladem bohatství.“

Studie byla publikována v odborném časopise Psychology.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám