Hlavní obsah

Zamilovaní lidé se chovají jako revolucionáři, vystrašení jako ovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Láska dodává člověku odvahu k radikálním činům a odhodlání jít i proti proudu davu. Naopak strach a stres lidi paralyzuje a staví do role oveček rozhodujících se jako většina. I když si tedy většina lidí myslí, že má svá rozhodnutí pevně pod rozumovou kontrolou, není to pravda. I ti ve vůli nejpevnější jedinci svá rozhodnutí modulují podle emocionálního stavu.

Foto: Profimedia.cz

Když je člověk zamilovaný, je odvážnější a nebojí se vyčuhovat z davu.

Článek

Odborníci z Minnesoty dokázali, že při silných emocích zamilovanosti a sexuálního chtíče jednáme proti davu a máme tendenci spoléhat sami na sebe. Naopak při strachu a obavách se častěji podřizujeme a svá rozhodnutí upravujeme podle davu.

Profesor Vladas Griskevicius z University of Minnesota tvrdí, že lidé každý kousek informace většinou zpracovávají hluboce, místo aby spoléhali na rychlé mentální zkratky.

„Když je člověk vystrašený, pak jde zvlášť ochotně s davem, aktivuje se u něj psychologie bezpečí velkého počtu. Ale při pocitech chtíče či zamilovanosti je motivován k samostatné cestě, aktivuje se touha být vnímán jako výjimečný jedinec. Pocity strachu a zamilovanosti významně mění způsoby lidského rozhodování,“ tvrdí odborník na komunikaci profesor Griskevicius v závěru své studie „Fear and Loving in Las Vegas: Evolution, Emotion, and Persuasion“.

Reklama

Související témata:

Související články

Slušnost je základní vrozená vlastnost

Slušnost či čestnost jsou víc než dogmatem, jsou to emoce zakotvené v lidském mozku – tedy alespoň podle nejnovější studie vědců z Kalifornského institutu...

Výběr článků

Načítám