Hlavní obsah

Sexuolog Radim Uzel: Vášnivý polibek je symbolickým nácvikem soulože

Právo, Radim Uzel

Polibek není formou sexuálního kontaktu, která by se rozšířila všeobecně. Eskymáci se ještě nedávno podivovali, proč se ti lidé vzájemně ochutnávají a jedí svoje sliny. Připadalo jim to nehygienické a nevkusné.

Foto: Profimedia.cz

Moudrý muž se prý nedívá ženě nejprve na prsa, ale na rty. Jejich tvary i barva mu mohou prozradit jistý stupeň erotické a sexuální aktivity.

Článek

V mnoha kulturách, zejména orientálních, existoval takzvaný nosní polibek. Jde nejspíš o jakousi vzpomínku na naše zvířecí předky, kteří se při sexuálních aktivitách očichávali.

Milostné kousnutí

Klasický polibek je nejspíš zbytkem vzájemného kousání, ke kterému docházelo při páření. To může být součástí sexuálního kontaktu i dnes. Často signalizuje přítomnost sadomasochismu. Ve staré Indii to ale zřejmě takhle nevnímali. Ve slavné Kámasútře najdeme šest jasně definovaných způsobů milostného kousnutí.

Hlavním líbacím orgánem jsou samozřejmě rty. Aby byly přitažlivé, musí být hladké a vlhké. Moudrý muž se prý nedívá ženě nejprve na prsa, ale na rty. Jejich tvary i barva mu mohou prozradit jistý stupeň erotické a sexuální aktivity. Mnohé ženy proto používají vyzývavé rudé rty jako sexuální lákadlo. Podobně jako třeba některé opice svůj červený zadek.

Jazyk i sliny hrají důležitou roli

Jazyk je dalším orgánem, který se v líbání výrazně angažuje. Pokud se vzájemně dotkneme špičkami jazyků, které jsou bohaté na nervová zakončení, dojde k intimnímu kontaktu, který představuje analogii koitu. Polibek proto není jen úvodem k pohlavnímu styku, tedy milostnou předehrou, ale také jeho symbolickým nácvikem. Mladí lidé si ten trénink docela užívají.

V poslední době obohatil odbornou literaturu o líbání výzkum chuťových aspektů slin. Jejich prostřednictvím prý muž podvědomě hodnotí plodnost své partnerky. V období plodnosti totiž obsahují více ženského hormonu estrogenu, a to prý změní jejich chuť.

Možná jde o obdobu mužské preference blondýnek. Navzdory všem vtipům o nich dávají prý těmto ženám přednost. Blonďatá barva vlasů je totiž hormonálního původu. To se samozřejmě netýká blondýn chemických. U nich bychom mohli považovat použití peroxidu za jakousi kamufláž a falešné lákadlo.

Lstivá mužská taktika

Ale zpět k polibkům. Také muž předává ženě vlhkým polibkem hormony. Tentokrát se jedná o mužský hormon testosteron. Takový polibek, kterému se z neznámých důvodů říká francouzský, je lstivou mužskou taktikou.

Malé množství testosteronu, které ženě předá, u ní může vyvolat vyšší sexuální žádostivost. Není prý divu, že si silnější pohlaví v takovýchto vášnivých polibcích libuje víc než to slabší.

Polibkem lze prokazatelně přenášet desítky různých nemocí. Od prostého nachlazení až po infekční žloutenku. Dokonce vznikl odborný termín: nemoci z líbání, tzv. kissing diseases.

Typickým příkladem je infekční mononukleóza (takzvaná EB viróza). Naštěstí není smrtelná.

To se nedá říct o viru HIV. Jeho přenos prostřednictvím polibku však nikdo z vědců zatím neprokázal. Aby k tomu došlo, musel by se líbající pár při vášnivých polibcích vážně poranit. Třeba si vzájemně ukousnout jazyk.

Reklama

Související témata:

Související články

Co všechno může znamenat polibek

Líbání je zvykem prastarým, ale nerozšířilo se po celém světě. Setkáváme se s ním výhradně u národů indogermánských a semitských. Například Eskymáci považují...

Líbání vzrušuje muže mnohem více než ženy

Pro ženy je líbání velmi důležité. Přesto podle amerických neurologů mozek mužů reaguje na líbání mnohem intenzivněji. Mozek je totiž bohatě zásoben oxytocinem...

Infekční mononukleóza aneb Nemoc z líbání

Infekční mononukleóze se někdy říká nemoc z líbání. Virus Epstein Barrové (EBV), který ji vyvolává, se totiž nejčastěji šíří slinami, tedy polibky. A právě...

Výběr článků

Načítám