Hlavní obsah

V Japonsku zemřel nejstarší muž světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Nejstarší muž světa Japonec Jukiči Čukandži zemřel v neděli večer ve svém domě ve věku 114 let. Informovaly o tom v pondělí japonské úřady. Rodinní příslušníci nalezli světového "rekordmana" v jeho pokoji. Podle posledních zpráv muž usnul a už se neprobral.

Článek

Až do svého skonu se Čukandži těšil dobrému zdraví a denně si povídal se svými příbuznými. V posledních letech nicméně již jen zřídka opouštěl lůžko a měl velmi špatný zrak.

Po Čukandžiho smrti je nyní nejstarším mužem Japonska stoosmiletý Kameni Nakamura; zatím však není jasné, zda zdědil také titul nejstaršího muže planety. Za nejstaršího obyvatele zeměkoule je považována stošestnáctiletá Japonka Kamato Hongová, která přebývá rovněž na ostrově Kjúšú.

Ryby, ryby a ryby

Japonci dosahují nejvyššího průměrného věku na světě - muži 78 a ženy 85 let. V zemi žije odhadem 20.000 občanů, kteří již oslavili sté narozeniny. Každý pátý občan je navíc starší 65 let, což je v přepočtu na statistiky nejvíce mezi vyspělými státy světa. V roce 2025 bude poměr mezi lidmi v produktivním věku a důchodci ještě vyšší, a to dva ku jedné ve prospěch pracujících.

Jukiči Čukandži

Čukandži se narodil 23. března 1889 v prefektuře Fukuoka na ostrově Kjúšú. Pracoval jako chovatel bource morušového, bankovní úředník a sociální pracovník. Měl pět dětí, z toho čtyři syny.

Podle vědců je jedním z důvodů dlouhověkosti Japonců jejich nízkotučná strava založená na konzumaci ryb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám