Hlavní obsah

Vědci vyvíjejí hormonální antikoncepci s přirozeným estrogenem

Hormonální antikoncepce patří mezi nejoblíbenější přípravky zabraňující početí. Současným trendem, který určují samy uživatelky, je hormonální antikoncepce s přidanou hodnotou. Novinkou pak v oblasti výzkumu je vývoj nové skupiny antikoncepce, která obsahuje přirozený estrogen.

Foto: Profimedia.cz

Pro ženy bude nová antikoncepce s přírodním estrogenem opět mnohem uživatelsky příznivější.

Článek

Výzkum a vývoj se zaměřuje na přirozenost a tělu vlastní látky. Přirozený estrogen, který je identický s tím, který se tvoří v ženském organismu, se rychle vstřebává i odbourává. Dále má menší vliv na metabolismus jater.

Pro ženy bude taková antikoncepce opět mnohem uživatelsky příznivější. Odbourají se další nežádoucí účinky a budou ji moci užívat i ženy, kterým doposud doporučována nebyla. Zatím je to ale otázkou budoucnosti.

Hormonální antikoncepce s přidanou hodnotou

Doba, kdy antikoncepční spolehlivost byla jediným požadavkem uživatelky na hormonální antikoncepci, je dávno pryč. Moderní přípravky nabízí v nemalé míře řadu dalších benefitů: od obecných pozitivních účinků (pravidelný cyklus, mírné až minimální krevní ztráty během menstruace, ústup menstruačních bolestí, snížení rizika zánětlivých onemocnění v pánevní oblasti, snížení rizika vzniku mimoděložního těhotenství) až k specifickým účinkům. 

Přidanou hodnotou současné hormonální antikoncepce je především medicínský a kosmetický účinek. Díky některým přípravkům mohou ženy řešit problémy s pletí a léčit akné.

„Nejnověji je zaznamenán příznivý vliv na premenstruačního syndromu (PMS), např. cyklický přírůstek hmotnosti, bolesti a napětí v prsech, podbřišku, otoky končetin, náladovost. Právě zvýšení tělesné hmotnosti je jedním z nejčastěji zmiňovaných důvodů pro přerušení užívání antikoncepce," vysvětluje gynekoložka MUDr. Dagmar Makalová. 

Další výhody mohou uživatelkám přinést i nové režimy dávkování pilulek. „Např. u režimu 24/4 je výhodou mírnější kolísání hladin hormonů v organismu, které může vyvolat určité nepříjemné „příznaky z vysazení“, např. nevolnost, nadýmání a otoky, napětí a citlivost prsou a změny nálady,“ dodává lékařka. 

Pro kojící ženy nitroděložní systém

Pro ženy, které již neplánují rodičovství nebo neplánují těhotenství v blízkém časovém horizontu, je výhodnou formou antikoncepce nitroděložní systém.

„Nitroděložní systém vylučuje nízké množství progestinu. Ten působí především v místě uvolnění, tedy v děloze a blízkém okolí. Celkový vliv na organismus je tak minimalizován, navíc systém zabrání nadměrným krevním ztrátám při menstruaci. Nitroděložní antikoncepci je možné aplikovat už šest týdnů po porodu,“ dodává Makalová.  

Reklama

Související témata:

Související články

Antikoncepce, která nikomu neublíží

Přes 25 000 českých žen podstoupilo loni interrupci. Nechránily se, nebo jejich antikoncepce selhala. Odborníci varují, že potrat je spojen pro ženu se stresem...

Interrupci podstoupí až 25 tisíc Češek ročně

Přestože každým rokem u nás klesá počet uměle přerušených těhotenství, tak jej ročně podstoupí téměř 25 tisíc Češek, což je podle odborníků stále vysoké číslo....

Výběr článků

Načítám