Hlavní obsah

Elixíry lásky - od starověkých jedů po moderní romantické drinky

Právo, Eva Müllerová

Po celou dobu lidské civilizace hledal člověk elixír lásky, aby s jeho pomocí získal přízeň milované osoby a znásobil svůj výkon při milostném aktu. Efekt těchto nápojů byl ovšem velmi diskutabilní, někdy se dokonce naprosto minul účinkem a dotyčný jeho požití nepřežil.

Foto: Profimedia.cz

U nápojů lásky hraje významnou roli i jejich barva. Červená povzbuzuje kreativitu, oranžová odvahu, žlutá radost a naději, modrá souvisí se štěstím. Lidé, kteří si oblíbili indigovou, se zase snadno zamilovávají.

Článek

Proto také byly elixíry lásky prohlášeny už v antickém Římě za travičství a jejich použití se přísně trestalo. V lepším případě vyhnanstvím, odebráním majetku či nucenou prací v dolech, v případě úmrtí pak popravou toho, kdo nápoj namíchal.

Mnozí lidé však i dnes stále věří vlivu nápojů lásky v oblasti milování, jak potvrzuje z vlastní zkušenosti Marie Pravdová z pražské bylinné poradny Galadriel.

„Nedávno k nám do poradny zavítala mladičká slečna, která se dožadovala bylinek, jež mohou přivolat lásku. Chlapec, kterého milovala, její cit neopětoval, a tak ho chtěla zmanipulovat nápojem lásky. Některé bylinky mohou skutečně milostnou touhu podpořit, například peruánská maca nebo i obyčejný zázvor. O levanduli, rozmarýnu či mátě jako povzbuzujících prostředcích pro mladé muže psal dokonce už dramatik William Shakespeare.“

Zkušená pražská bylinkářka má dokonce svůj vlastní a ověřený recept na valentýnský nápoj lásky. Jak říká, sklenka sektu s několika kapkami sirupu z růží je jemné afrodisiakum, které naladí i navnadí a milostnou touhu povzbudí.

Dodržet pravidlo č. 1

Ale i Marie Pravdová z bylinné poradny Galadriel stejně jako americký gastronomický mág Scott Cunningham vědí, že první pravidlo kulinářské magie zní - respektovat všechna práva člověka jako bytosti se svobodnou vůlí. Je zhola nemožné někoho přimět, aby se do toho druhého zamiloval. Láska je prostě mocnější než magie - a to včetně té kulinářské.

Sexy káva

Trochu jiné je to ale prý se sexuální touhou, kdy mohou nápoje lásky dopomoci k jejímu nárůstu. Elixír dokonce nemusí obsahovat ani kapku alkoholu, jako třeba sexy káva s kardamonem (recept v redakci).

A co lze od afrodisiakálních ingrediencí v sexy nápojích lásky očekávat?

  • Nastartují v těle látkovou přeměnu.
  • Povzbudí centrální nervovou soustavu.
  • Prokrví pohlavní orgány a zvýší jejich dráždivost.
  • Vyvolávají rozjaření.

Podle Scotta Cunninghama navíc elixíry lásky nepůsobí na hlavu a myšlení, ale především na oblast bederní, již rozehřívají. Avšak podat takový drink nic netušícímu člověku v touze dostat ho do postele, bude prý ztráta času. Nápoje lásky mají totiž afrodisiakální moc jen velmi omezenou, tvrdí uznávaný kulinářský mág.

Oslavme to!
foto: Právo/Franitšek PetrákIngredience:3 cl becherovky, 1 cl jablečného likéru, zázvorová limonáda podle potřeby
Na velké kostky ledu ve sklenici nalijeme postupně oba druhy alkoholu, které pak doplníme zázvorovou limonádou. Do drinku ještě vložíme osminku limety a stonek máty.
Magické slunce
foto: Právo/Franitšek PetrákIngredience:4 cl becherovky, pomerančová šťáva, 1 cl grenadiny
Do sklenice s kostkami ledu nalijeme nejprve becherovku. Pak doplníme pomerančovou šťávou a až zcela na závěr ještě přidáme 1 cl grenadiny. Drink ozdobíme pomerančem a sušenou jahodou.
Sladké srdce
foto: Právo/Franitšek PetrákIngredience:4 cl Becherovky Cordial, 12 cl banánového džusu, 3 koktejlové třešně
V mixéru rozmixujeme všechny ingredience společně s ledem. Pak je přelijeme do sklenice, kterou ozdobíme plátkem čerstvého ananasu a dvěma koktejlovými třešinkami. Na závěr ještě na hladinu nápoje lásky nastrouháme hořkou čokoládu.
Modrý oceán
foto: Právo/Franitšek PetrákIngredience:3 cl becherovky, 1 cl likéru Blue Curacao, Top Topic podle potřeby
Do sklenky na nožce nejprve nalijeme becherovku, pak modré curacao a na závěr ještě doplníme top topicem až po okraj. Sklenici s drinkem ozdobíme phisalisem (žlutý šťavnatý plod hořkokyselé chuti mochyně peruánské).
Nahořklá vášeň
foto: Právo/Franitšek PetrákIngredience:Půlka čerstvé limety, 2 lžičky třtinového cuk ru, 6 cl Becherovky Lemond
V nízké sklenici rozmačkáme limetu s cukrem. Pak přidáme ledovou drť s kousky pokrájené limetky a vše ještě přelijeme pořádnou dávku Becherovky Lemond.
Koktejly lásky namíchal barman Aleš Půta v pražském baru La Casa de la Havana vieja

Reklama

Související články

Vyprošťováky aneb Co jíst při kocovině

Předvánoční i silvestrovský čas láká k oslavám, kde se obvykle nešetří alkoholem. Ale bujaré veselí vystřídá často chmurné ráno, žaludek na vodě a kladívka...

Lidé velmi často zajídají své špatné pocity

Diety mají úspěch. Nabízejí totiž iluzi jednoduchého řešení. Při hubnutí však nejde jen o počítání kalorií. Jde daleko víc emoce. O tom se ale v žádné dietě...

OBRAZEM: Darujte na Valentýna netradiční dárek

Svátek zamilovaných se blíží a s ním i příležitost udělat radost tomu, na kom nám záleží. Možností je tolik, kolik je dvojic ochotných dopřát si hezkou chvíli...

Výběr článků

Načítám