Hlavní obsah

V Česku se už zaregistrovalo sedm set párů lesbiček a gayů

V Česku je již dva a půl roku možno uzavírat svazky mezi homosexuály, od té doby uzavřelo registrované partnerství celkem 712 homosexuálních párů, z toho 510 mužských a 202 ženských. Statistika vychází z informací matričních úřadů.

Článek

Jak zjistil server Colourplanet, největší zájem o registrované partnerství mají homosexuálové v Praze, kde byla uzavřena téměř třetina ze všech registovaných svazků.  V době platnosti platnosti zákonné úpravy přitom zaniklo pouze 13 svazků, tedy méně než dvě procenta registrovaných partnerství. "To je v porovnání s rozvody u manželství velký úspěch," míní autoři statistiky. V Česku je totiž vysoká rozvodovost; v posledních letech dokonce rozvodem končí přibližně polovina manželství.

Nejvíce registrovaných gayů a lesbiček je v Praze

V Praze homosexuálové uzavřeli celkem 234 registrovaných partnerství. Větší zájem než v jiných krajích měli gayové a lesbické ženy také ve Středočeském a Jihomoravském kraji, které s 74 registrovanými partnerstvími společně obsadily druhou a třetí příčku pomyslného žebříčku. Nejméně homosexuálů naopak vstoupilo do registrovaného partnerství na Vysočině a Zlínsku; tamnější matriky zaznamenaly po 11 případech.

Celkem v 65 dosud registrovaných partnerských svazcích byl jedním z partnerů cizinec. Většina z nich pocházela ze Slovenska, statistiky však uvádějí také svazky Čechů a Češek s partnery či partnerkami pocházejícími z Austrálie, Argentiny, Arménie, Brazílie, Číny, Gruzie, Kuby, Makedonie, Moldavska, Turecka či z Trinidadu a Tobaga.

Možnost vstoupit do registrovaného partnerství mají čeští gayové a lesbické ženy od 1. července 2006. Novelu zákona upravující podmínky pro uzavření registrovaného partnerství tehdy sice nepodepsal prezident Václav Klaus, avšak ani ji nevetoval.

Kolik lidí s homosexuální orientací v Česku žije, nevědí ani odborníci. Většinou se však shodnou na tom, že jich bude více než dlouhodobě tradovaná čtyři procenta populace. Podle aktivisty za práva homosexuálů Jiřího Hromady je podíl gayů v populaci vyšší ve velkých městech, naopak na vesnicích je mizivý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám