Hlavní obsah

Sexuální touhu zralé ženy ovlivňuje často postoj k vlastnímu tělu

Jedním z mnoha faktorů přispívajících k duševní pohodě je lidská sexualita, která může být zcela odlišná u žen a mužů. Pokud přirovnáme rozdílnost přístupu k požáru, pak muž je hasičem, který je připraven k akci během tří sekund. Naopak žena je spíše jako oheň, který začíná hořet pomalu, ale když má dobré podmínky, blafne v pořádný požár.

Foto: Profimedia.cz

Reakce těla na útlum hormonů může být různá. Velmi často ale nikdy ne taková, jak by si žena přála.

Článek

Odlišnosti mohou být i v zápalu vzrušení. "Málokterá žena je dlouhodobě puzena biologickou touhou po sexu, a tudíž jí pouhá sexuální stimulace nestačí. Žena se potřebuje přeladit kognitivně – myšlenkově. Zapomenout, že je potřeba koupit máslo, uklidit a připravit dětem svačinu," vysvětluje Kateřina Hollá na serveru Sexuálně.cz.

Z toho vyplývá, že žena se vzruší často později než muž. A každá k tomu potřebuje něco jiného. Některá žena potřebuje předehru fyzickou – mazlení, jiná si potřebuje popovídat či třeba zalézt do vany a vychutnávat ticho.

"Jestliže je již žena vzrušená, je stále ještě více rozptýlitelná než muž. Myšlenky z každodenního života ji z jejího vzrušení mohou snáze vytrhnout, a to pravděpodobně mnohem snadněji než muže," dodává Hollá.

Velmi důležitý je postoj k vlastnímu tělu

Sexuální touhu a vzrušení ženy může do určité míry ovlivnit i postoj ke svému vlastnímu tělu. Mnoho žen po čtyřicítce začne přibývat na váze, s menopauzou se objevují nepříjemné tělesné pocity jako návaly horka, pocení, nespavost a také nedostatečná vaginální lubrikace. Všechny tyto komplikace spolu s každodenními starostmi nevyvolávají zrovna optimální podmínky k tomu, aby žena měla uspokojivý sexuální život.

Bohužel nepohoda v jedné oblasti ovlivňuje často pohodu či nepohodu v oblasti jiné. Tělesné změny a menopauza samotná ovlivňují i náladu, a nálada se spolu s nepříznivými tělesnými pocity může odrazit v partnerském soužití. Situace se tak stává začarovaným kruhem.

Zvládnout danou situaci není vůbec jednoduché

Velmi důležitá je psychická podpora a vůbec psychické rozpoložení, které můžou ovlivňovat vztahy s manželi či milenci, letité shody a neshody, vyřešené a nevyřešené konflikty, splněná a nesplněná přání, nevěry, vztahy s dětmi. Nálady, strachy, smutky, radosti. To, jak se cítíme ve svém těle a co si to tom myslíme.

"Důležité jsou hodnoty, předsudky a postoje. Hodně také záleží, jak jsme byli vychovávaní, jak žili naši rodiče a jakou máme povahu. Co vše jsme si ochotni přiznat a co vše jsme ochotni měnit," vysvětluje Hollá.

S tělesnými nedostatky pomohou lékaři

Reakce těla na útlum hormonů může být různá. Velmi často ale nikdy ne taková, jak by si žena přála. Není nic jednoduššího než navštívit svého gynekologa a vše s ním zkonzultovat. Ženám často velmi uleví hormonálně-substituční léčba či antidepresiva.

Pokud je omezení pouze v nedostatečné vlhkosti vaginy, pak pomohou nejrůznější lubrikanty – k dispozici jsou gely na bázi vody, oleje i s přidanými estrogeny.

K lepším pocitům z vlastního těla vede též zdravá výživa a pravidelný pohyb – tato zásada platí nejen u mužů. Pokud zhubneme, budeme nejen více sexy vypadat, ale také se více sexy chovat.

Každý by si měl předně uvědomit, že i když má věk určitý vliv na kvalitu ženské i mužské sexuality, existuje celá řada metod, které dokáží pomoci, aby sexualita byla stále obohacující a příjemnou složkou vztahu a života.

Reklama

Související články

Sex je důležitý i v klimakteriu

Řada žen bere klimakterium jako konečnou stanici svého sexuálního života. Je pravda, že spoustě dalších ho přechod zkomplikuje. Nejzajímavější je ale sledovat...

Braňte se potížím přechodu

Návaly horka, bušení srdce a noční pocení. To jsou jedny z nejčastějších příznaků přechodu. Je na ně nejlepším lékem hormonální substituce (HST), nebo přírodní...

Změna životního stylu po menopauze

Ženy mohou účinně bojovat proti nepříjemným důsledkům menopauzy, mezi něž patří i zvýšené riziko srdečních onemocnění, snížením váhy, cvičením a lepší stravou....

Výběr článků

Načítám