Hlavní obsah

Domácí práce ovlivňují sexuální život v manželství

Právo, Radim Uzel

Psychiatr a spisovatel Josef Nesvadba mi jednou vypravoval o své pacientce, která pociťovala pohlavní touhu pouze ve chvíli, když její manžel vytřel podlahu. Na první pohled to mohlo vypadat, jako by ji sexuálně vzrušoval pohled na muže s hadrem v ruce.

Článek

Ve skutečnosti to zřejmě bylo mnohem jednodušší. Manžel z ní sňal břemeno namáhavé domácí práce. Takže se pak cítila méně unavená, což výrazně posílilo její sexuální touhu.

Jako soudního znalce mě v kuriózním případě jedné učitelky požádali o vypracování znaleckého posudku. Týkal se sexu a domácích prací. Žena přidělovala svému manželovi, stavebnímu inženýrovi, určitý počet bodů za každou domácí práci, kterou vykonal. Jakmile dosáhl předepsaného limitu, přiznala mu právo na pohlavní styk. Cílová odměna v podobě soulože představovala lákavou odměnu podobnou pamlsku pro dobře vycvičeného psa. To se to potom panu inženýrovi uklízelo.

Domácí práce a sexualita představují jakési spojité nádoby. Ať se nám to líbí, nebo ne. Nepříjemnost první činnosti pak může vyvažovat příjemnost druhé. Známý sexuolog Ernest Borneman považuje domácí práci za nejtvrdší a nejnudnější činnost lidského života, při které se navíc nejméně zregenerujeme.

Čím více domácí práce proklínáme, tím obtížnější pro nás bývá, abychom je vykonávali. Čím hůře se dělají, tím nám připadají nepříjemnější. Vzniká jakýsi bludný kruh. Není divu, že velmi snadno naruší manželský soulad.

Zvládnout rozdělení domácích prací je umění

Manželé se musí o nepopulární práce v domácnosti rovnoměrně podělit. Ale to není všechno. Pomoci může i to, pokud se při jejich vykonávání zbaví pocitu odcizení. A dosáhnou toho, že pociťují spokojenost nebo dokonce určitou hrdost, když je rychle a dobře zvládnou.

Ale všechno má své meze. Žena, která od rána do večera uklízí, myje, vaří nebo drhne, může sobě i svému okolí předstírat, jak to všechno dělá ráda a z lásky. Na druhou stranu ji tato činnost natolik unaví, že večer místo milostných hrátek usne jako špalek. To se bohužel týká i muže.

Domácí práce však mohou v sexualitě představovat také jakési alibi. Nejedna sexuálně chladná žena k nim utíká jako k sexuální náhražce. Právě frigidní ženy se prý často vyznačují úzkostlivým domácím pořádkem. Nikde ani smítko prachu a všechny hrníčky v kredenci mají ucha orientována stejným směrem.

Pokud jste podlehli pokušení a šli se přesvědčit do skříně s hrníčky, jak jste na tom u vás doma, pak vězte, že výjimka potvrzuje pravidlo. Ne každá špindíra a nepořádnice je taky sexuálně vášnivou a náruživou milovnicí. I tady platí přísloví o zlaté střední cestě. Pro sex, stejně jako pro domácí úklid.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám