Hlavní obsah

Vědci vyvíjí látku, která by předcházela partnerské nevěře

ATLANTA

Už zanedlouho se prý budeme moci zamilovat na povel. A být své lásce věrní. To vše díky nosnímu spreji, který vyvíjejí američtí vědci. Testy ukázaly, že jisté chemické látky mohou pozměnit stav těch oblastí mozku, které kontrolují naše city, a povzbudit nebo naopak potlačit přitažlivost.

Článek

Toho, jak tvrdí vědci z Emory University, by šlo využít třeba v manželském poradenství při potlačování nevěry.

Toho, jak tvrdí vědci z Emory University, by šlo využít třeba v manželském poradenství při potlačování nevěry.

Feromony jsou sice již řadu let přísadou mnohých parfémů a reklama tvrdí, že zvyšují přitažlivost toho, kdo je nosí. Experti však míní, že jediný účinek, který feromony mají, je ten, že povzbuzují sebevědomí.

Za stabilní vztah může oxytocin

"Výzkum ukázal, že za stabilním párem je v pozadí chemická látka oxytocin. Svou roli nejspíš hrají i další látky. V mozku totiž působí stovky různých molekul, které přenášejí signály, a různé druhy molekul působí na různé oblasti mozku," vysvětluje profesor Young.

Oxytocin zvyšuje četnost přímého pohledu do očí a zlepšuje lidskou schopnost vnímat emoce druhých.

"Nejspíše zlepšuje i naši schopnost vytvářet vztahy. Je proto možné, že se látka na bázi oxytocinu bude dát použít například při manželské terapii. Myslím, že se nám v budoucnu podaří vyvinout léky, které budou působit v mozku, a to právě v oblastech, které kontrolují naše emoce," říká profesor Young.

Profesor Bostrom, ředitel oxfordského institutu Future of Humanity, k tomu dodává: "Pokud by se užívaly s rozvahou, mohly by takové léky zvýšit kvalitu lidského života a zmenšit utrpení. Jde však o druh manipulace, který by vyprovokoval řadu etických otázek, a těmi bychom se také museli zabývat."

Reklama

Související témata:

Související články

Největší záletnice jsou ženy po třicítce

Většina žen prý touží po monogamním vztahu, v němž by mohla v klidu a bezpečí vychovávat své potomky. Pokud ale mají ženy možnost a chuť podniknout riskantní...

Výběr článků

Načítám