Hlavní obsah

Sexuolog Radim Uzel: Zákazy potratové turistiky nikam nevedou

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seznam cestovních kanceláří, ten má každý irský gynekolog v ordinaci na stole pod sklem. Viděl jsem to při studijním pobytu v Irsku. Pokud je to potřeba, zařídí kancelář jeho pacientce potratový zájezd do Velké Británie.

Článek

Irská republika je jednou ze tří evropských zemí, ve kterých umělé potraty zakázali. Čilá potratová turistika umožňuje, že ve Spojeném království provedou irským ženám stejný počet interrupcí jako vlastním občankám. Tedy pokud přepočteme jejich počet na počet obyvatel.

K čemu potom jsou takové zákazy?

A to mi, prosím, kolega v gynekologické ordinaci důvěrně prozradil, že od cestovní kanceláře dostává za každou klientku provizi. Před několika lety se v Horní sněmovně britského parlamentu rozhořela vášnivá debata o tomto neblahém jevu. Ctihodní lordi přijali zákon, že potrat nesmí být cizince vykonán v den překročení hranice. Kontroluje se to sice obtížně, ale cestovní kanceláře pro jistotu přidaly jeden nocleh navíc. Kdo myslíte, že to asi zaplatí?

Na následky neodborně prováděných potratů umírá nejméně 200 žen denně

Světová zdravotnická organizace nedávno uveřejnila statistiku z níž vyplývá, že na následky tajně a neodborně prováděných potratů umírá na světě nejméně dvě stě žen každý den.

Všechna tato úmrtí registrují v drtivé většině v zemích, kde interrupci zakázali. Dovede si někdo představit dvě stě mrtvých žen denně? Ubožačky z rozvojových států totiž obvykle nemají peníze na potratový turistický zájezd.

Nedávno se u nás rozpoutala debata o možnosti provádět umělý potrat cizinkám. Když jsem v zahraničí kolegům vyprávěl, že cizí státní příslušnice, které otěhotní, nenajdou v České republice pomoc, dívali se na mne jako na člověka z jiné planety.

Pro demokraticky uvažujícího člověka je taková diskriminace nepochopitelná a nepřípustná. Připadá jim to stejně kuriózní jako donedávna platný zákaz, podle kterého nesměla jít žena na další potrat dřív než za šest měsíců po předchozím zákroku.

„To jste jedinou zemí na světě, kde jsou potraty na příděl,“ pravil svého času ředitel Populačního institutu z Washingtonu, D. C. „Dva do roka a dost.“ Přiznávám, že jsem se v tu chvíli styděl.

Budeme upírat právo na potrat cizinkám?

V novinách jsem si nedávno přečetl, že možnost provádění potratů cizinkám je pro KDU-ČSL nepřijatelná. Jedna poslankyně pravila, že to zasahuje do práva jiných zemí. Pokud v nich ženy nemají právo jít na interrupci, vytváříme tím podle ní nepřípustné konkurenčně liberální prostředí navíc za pomoci legislativy.

Rád bych se dotyčné dámy zeptal, jestli u nás bude časem platit také ukamenování nevěrných žen. V některých zemích totiž pomáhá udržet dobré mravy. Podle její logiky to budeme muset dělat. Kdybychom to odmítli praktikovat, zasáhli bychom tím do práva těchto zemí. Vytvořili bychom totiž v legislativě nepřípustné konkurenčně liberální prostředí.

Polské žadatelky o interrupci zatím posíláme do Rakouska. Trochu se jim to prodraží, ale ženy ze Somálska jsou na tom hůř.

Reklama

Související témata:

Související články

Východní Evropa: interrupcí víc než porodů

Počet umělých přerušení těhotenství ve světě se mezi lety 1995 a 2003 snížil ze 46 miliónů na 42 miliónů. Pokles je nejvíce patrný ve východní Evropě, která...

Výběr článků

Načítám