Hlavní obsah

Co všechno může znamenat polibek

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líbání je zvykem prastarým, ale nerozšířilo se po celém světě. Setkáváme se s ním výhradně u národů indogermánských a semitských. Například Eskymáci považují líbání za odpudivé. Bývají často pohoršeni tímto nesmyslným pojídáním slin. Proto si vyjadřují sympatie vzájemným třením nosů.

Článek

Mongolům stačí pouze dotyk tváří a Malajci se při této příležitosti vzájemně očichávají. To ostatně také nemusí být bez půvabu.

Chemická analýza tekutiny, kterou si líbající vzájemně vyměňují, zjistila bílkoviny, tuky, kuchyňskou sůl a stopové prvky: draslík, magnezium, hliník a síru. V případě nachlazení přibude ještě nějaký ten streptokok.

Polibkem se přenášejí také viry. Můžeme se nakazit nejen oparem, ale občas i infekční mononukleózou, kterou lékaři zařazují mezi klasické nemoci z polibku, anglicky: kissing diseases.

Líbajícím rájem prý byla Anglie

Když si prostudujeme staré kroniky, můžeme mít dojem, že se dřív lidé líbali častěji než dnes. Staří Řekové nutili své manželky, aby před procházkou na veřejnosti jedly syrovou cibuli. Domnívali se totiž, že je tím ochrání před polibky dotěrných ctitelů.

Ve starověkém Římě zavazoval polibek, který dal muž mladému děvčeti, ke svatbě. V manželství většinou ztratil svou erotickou funkci. Podle Cicerona nutil manžel svou ženu k polibkům spíš proto, aby zjistil, jestli mu dotyčná nechodí tajně do sklepa na víno.

Pravým líbacím rájem byla prý kdysi Anglie. Pokud ovšem můžeme věřit spisům slavného humanistického filozofa Erasma Rotterdamského. Psal, že ať přijde v Anglii kamkoli, všechny ženy ho vítají polibkem. A odchází-li, zase prší polibky ze všech stran.

Angličanky ovšem musely mít prapodivný vkus. Podle dochovaných portrétů nebyl Erasmus, přes svůj nesporně pronikavý intelekt, zrovna dvakrát sexy. Pokud se ovšem na těch návštěvách nejednalo o polibky politicko-diplomatické. Tedy takové, kterým se u nás za komunismu říkalo brežněvovské.

To proto, že jimi na svých státnických návštěvách proslul generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu Leonid Iljič Brežněv.

Dívky při líbání zavírají oči

A ještě jedna zajímavá statistika z nedávné doby. Devadesát procent dívek prý při líbání zavírá oči. Pouhé tři ze sta kontrolují situaci jedním pootevřeným okem. Zbývajících sedm procent pro jistotu nechává obě oči otevřené. Jak je to u mužů, statistiky neříkají.

V budoucnosti se tento jev může stát vděčným polem působnosti pro nejrůznější výzkumníky. Důvod zavírání očí není totiž zcela jasný. Dívky to dělají buď z jakési stydlivosti, nebo jde o atavismus podobný pštrosímu schovávání hlavy do písku.

Nedávno jsem si na jedné historické fotografii všiml, že i Gustáv Husák, poslední hlava našeho státu před sametovou revolucí, slastně mhouřil při státnickém líbání své prezidentské oči.

Reklama

Související témata:

Související články

Pro ženy je líbání důležité

Pro ženy může mít polibek větší cenu než tisíce slov. Alespoň to tvrdí vědci, kteří se dotazovali v rámci studie více než jednoho tisíce studentů Státní...

Výběr článků

Načítám