Hlavní obsah

Sex mnoho žen nebaví a ani je to netrápí

WASHINGTON

Patříte-li mezi ženy, kterým sex nic moc neříká a je vám to navíc úplně jedno, pak vězte, že zdaleka nejste ojedinělý případ. Nová studie zveřejněná v časopisu Obstetrics and Gynecology znovu rozdýchává debatu o tom, zda je nezájem o sex u žen případ pro lékaře či ne.

Článek

Při výzkumu mezi 31 581 Američankami ve věku 18 až 102 let se ukázalo, že 44 procent z nich si uvědomuje, že má problémy se sexem. U většiny z nich se jedná o nízké libido, tedy v podstatě o nezájem o sex. To není nikterak překvapivé, k podobným závěrům dospěla už celá řada studií.

Na této studii je ale zajímavé zjištění, že jen 12 procentům postižených žen jejich problémy vadí.

"Dalo by se vlastně říct, že něco, co postihuje 40 procent žen, je skoro normální a není to lékařský problém," dodává k tomu doktorka Shifrenová.

Proč mám já být ta nenormální?

Ve výsledcích průzkumu píše doktorka Ingrid Nygaardová, urogynekoložka a profesorka na University of Utah, o pacientce, kterou netrápil její vlastní nezájem o sex, ale spíše to, jak její frigiditu posuzoval její manžel. Tato žena se po čase začala ptát: Proč mám já být ta nenormální?

"Každodenně se setkávám se ženami různého věku, které mají dojem, že jsou nějak poškozené nebo v nepořádku, protože jejich zájem o sex je menší než zájem jejich partnera," říká v rozhovoru Nygaardová. Co ale znamená "normální"? A co má být léčeno? Podle široce přijímané definice se má léčit to, co působí pacientovi problém.

Závěr této studie tedy zní: "Ženská sexuální dysfunkce" začala být v poslední době příliš chápána jako lékařský problém, kterým možná ani není.

Anketa

Jaký máte vztah k sexu?
Čistě pozitivní. Zbožňuji ho.
52,3 %
Pozitivní, ikdyž ho nemusím mít tak často.
19,8 %
Pozitivní, ikdyž mě občas nebaví.
4 %
Hodně záleží na partnerovi.
4,9 %
Neutrální, umím žít s ním i bez něj.
14 %
Negativní, nic mi to neříká.
2,3 %
Negativní, jsou s ním jen problémy.
2,7 %
Celkem hlasovalo 28867 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Život na psí knížku versus manželství

Faráři v kostele i nespočetné vládní programy jsou v tom zajedno. Zaklínají se manželstvím a rodinou jako jedinou institucí, která dokáže kultivovat intimní...

Výběr článků

Načítám