Hlavní obsah

Každá desátá žena má problém dodržet pravidelné užívání antikoncepce

Novinky, das

Ženy velmi často zapomínají vzít si v určitou hodinu svou antikoncepční pilulku. Je to trend současné doby a přestože existuje hned několik pomůcek, jež dokáží správný čas připomenout, stále velké procento žen bere své pilulky značně nepravidelně. Proto odborníci doporučují, aby si tyto ženy zvolily jinou formu antikoncepce.

Článek

"Téměř 60 procent žen udělá někdy v braní hormonální antikoncepce chybu, jednou za měsíc ji zapomene každá třetí. Přitom výpadek jedné pilulky zvyšuje riziko nechtěného otěhotnění o třetinu," uvedla gynekoložka Martina Novotná z gynekologicko-porodnického oddělení brněnské Nemocnice Milosrdných bratří.

Největší problémy s pravidelností užívání mají ženy s nepravidelnou pracovní dobou, například servírky, letušky či podnikatelky.

U moderních forem ženy zapomínají méně

Podle španělské studie, které se účastnilo 458 gynekologů a 26 250 žen ve věku od 18 do 49 let někdy opomenulo vzít si pilulku až 71 procent uživatelek. U ostatních forem hormonální antikoncepce ženy zapomínají mnohem méně. Například antikoncepční náplast si někdy včas nenasadilo 32 procent uživatelek náplastí a vzít si antikoncepční kroužek necelých 22 procent žen.

"Pokud chcete omezit riziko špatného užívání antikoncepce a zároveň volit možnosti s co nejmenšími vedlejšími účinky, pak volte formy jako je právě antikoncepční kroužek či náplast. Plánujete-li brát antikoncepci dlouhodobě, pak existují možnosti v podobě tělísek či implantátů," doporučuje gynekolog Ivo Apetauer.

Podle odborníků by se ženy neměly bát vyzkoušet modernější formy antikoncepce, i když jsou se svou antikoncepcí spokojené. I v tomto oboru dochází k velkému pokroku a nové přípravky bývají neustále šetrnější k organismu a mají neustále méně vedlejších účinků jako jsou nepravidelný cyklus, přibývání na váze, změny nálady a bolesti hlavy či prsou.

Reklama

Související témata:

Související články

Antikoncepce v nouzi

Pozdě v noci, případně k ránu, spěchají na pohotovost nebo do nemocnice. Chtějí od lékaře, aby jim předepsal antikoncepční pilulky, které dokážou zabránit...

Výběr článků

Načítám