Hlavní obsah

Život na psí knížku versus manželství

Právo, Radim Uzel

Faráři v kostele i nespočetné vládní programy jsou v tom zajedno. Zaklínají se manželstvím a rodinou jako jedinou institucí, která dokáže kultivovat intimní vztahy mezi partnery. A naopak, ve veškeré mimomanželské sexualitě vidí nezodpovědný experiment nebo dokonce rizikovou partyzánskou diverzi.

Foto: Právo

Sexuolog Radim Uzel

Článek

Na druhé straně se stále častěji setkáváme s názory, že manželství přináší lidské sexualitě nežádané všední stereotypy. Od pradávna se o něm psalo jako o hrobu partnerské sexuality. Dokonce i v tak puritánské zemi, jako je USA, se už ve dvacátých letech minulého století objevilo několik návrhů na takzvané manželství na zkoušku nebo kamarádské manželství.

Anglický filozof Bertrand Russel doporučoval takovéto soužití zejména univerzitním studentům. Myslel tím samozřejmě soužití bezdětné. Nic se však nejí tak horké, jak se to uvaří. Manželství pohřbívali někteří filozofové ve starověku, a ono nakonec přetrvalo tisíciletí.

Celosvětově se snižuje zájem o manželství

V některých skandinávských zemích to pravda může vypadat, jako kdyby instituci manželství zvonil umíráček. Každým rokem tam kvapem přibývá lidí, kteří žijí v nesezdaných svazcích. Tímto typem partnerského soužití zde prochází prakticky každý mladý člověk. A více než polovina mladých lidí v tomto partnerství setrvává i po narození dětí.

Také v České republice uvažuje o přímém vstupu do manželství pouze 19 % mužů a 20 % žen. Zatímco 67 % mužů a 70 % žen se chystá na nesezdané soužití. A potom se uvidí. Počet dětí, které se u nás narodily mimo manželství, stoupl za poslední léta čtyřnásobně.

O stabilitě nesezdaných párů můžeme pouze spekulovat. Nedá se totiž statisticky sledovat. Zdá se však, že v manželství často bují šikana, potravinový teror, boj o dominanci a sexuální vyděračství. V páru, který žije na psí knížku, může lépe fungovat neustálé usilování o přízeň partnera nebo partnerky, vzájemná ohleduplnost a pocit odpovědnosti.

Prostitutka versus milenka

Myslím, že instituci manželství tyto skutečnosti ještě přímo neohrožují. Podle mě ji neohrozí ani vyšší výskyt prostituce. Vyhledávání komerčního sexu v České republice rozhodně nepředstavuje žádnou katastrofu.

I když počet mužů, kteří udávají pohlavní styk s prostitutkou, se v poslední době zdvojnásobil. V roce 1993 se v České republice k pohlavnímu styku s prostitutkou přiznalo devět procent ženatých mužů. Nedávno opakovaný výzkum jich zjistil už víc než 18 procent. Ale je to opravdu tak, že muži častěji souloží s prostitutkami, nebo to jen víc přiznávají?

Daleko víc než prostituce ohrožuje manželství citový vztah k jinému partnerovi. Hlavně s útěky padesátníků k mladým milenkám se v poslední době roztrhl pytel. Mnozí z obstarožních seladonů si neuvědomí, že jejich blonďatého andílka nepohání ani tak láska jako spíše touha po mamonu.

Za svůj záchvat obstarožní lásky zaplatí bankovním kontem a nejednou i zdravím, ba dokonce životem. Možná to někomu bude znít cynicky, ale styk s prostitutkou mi z tohoto pohledu připadá přece jenom o něco zdravější.

Reklama

Související články

Nastává konec monogamie?

Když se ukázalo, že manželku Pavlu vystřídala po boku premiéra Mirka Topolánka poslankyně Lucie Talmanová, přiřadil se tak náš přední politik k modelu soužití,...

Výběr článků

Načítám