Hlavní obsah

Interrupci podstoupí až 25 tisíc Češek ročně

Novinky, das

Přestože každým rokem u nás klesá počet uměle přerušených těhotenství, tak jej ročně podstoupí téměř 25 tisíc Češek, což je podle odborníků stále vysoké číslo. Interrupcí tak končí každé šesté těhotenství u nás. Nejen na tento fakt chtějí upozornit akce při příležitosti Světového dne antikoncepce, jenž letos připadl na pátek 26. září.

Článek

Motto letošní kampaně, která je zaměřena především na mladé lidi a má je motivovat k plánovanému rodičovství je: "Tvoje tělo, tvůj život, tvoje volba"

"Podle statistik přibližne 85 % sexuálně aktivních žen, které neužívají žádnou metodu antikoncepce, otěhotní během jednoho roku ...Z toho téměř 45 procent žen neužívají žádnou antikoncepci jen z důvodu toho, že si neuvědomují riziko otěhotnění," vysvětluje MUDr. Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS.

Přestože nejlepší prevencí nechtěného těhotenství je sexuální zdrženlivost, znát možnosti chráněného styku jsou v současné době mnohem důležitější. Mladí lidé začínají se sexem ve velmi nízkém věku, a proto by měli vědět, že když už se pro sex rozhodnou, měli by provozovat výhradně bezpečný sex. A to nejen z důvodu předcházení nechtěného těhotenství, ale především vzhledem k prevenci sexuálně přenosných chorob.

Každý má možnost volby

Každý by si měl uvědomit, že má volbu a je to jen na něm, pro co se rozhodne, do jakého rizika půjde a zda mu to celé za to stojí.

Kampaň na podporu plánovaného rodičovství proběhne před školami a na frekventovaných ulicích v 19 městech České republiky - Praha, Brno, České Budějovice, Jindřichův Hradec, Tábor, Tišnov, Kyjov, Bzenec, Ostrava, Zábřeh, Pardubice, Benešov, Beroun, Kladno, Mělník, Hluboš, Nové Strašecí, Ústí nad Labem a Havlíčkův Brod/.

Vše vyvrcholí v pátek 26. září, kdy současně v Praze na Václavském náměstí a v Brně na náměstí Svobody ve 14 hodin začne zábavný program. Kromě odborníka, který pohovoří o problematice antikoncepce, čeká návštěvníky především vystoupení Heleny Zeťové (Praha) a Michaela Foreta (Brno) a také vypouštění balonků – na obou akcích návštěvníci překonají český rekord vypuštěním symbolických 2008 balonků.

Výtěžek z prodeje balonků a propagačních předmětů bude¨věnován brněnskému Domovu pro matky s dětmi Zvonek.

Interrupce ve zkratce

Interrupce je operativní zákrok, který vede k ukončení těhotenství. Podle zákona jej u nás může žena podstoupit do 12. týdne od začátku těhotentví, ale z genetických důvodů je možno provést potrat až do 24. týdne (6 měsíc). Pokud je život matky těhotenstvím ohrožen, nebo bylo pomocí testů prokázáno závažné poškození nenarozeného dítěte, je možné provést interrupci po celých 9 měsíců těhotenství.

Metody potratů
Chemický potrat - se provádí obvykle do 9 týdne těhotenství. Do dělohy je vstříknuta speciální chemikálie (methotrexatu nebo mifepristonu následovaným podáním misoprostolu), která usmrtí plod. Zhruba u 8 % případů je nutná následná chirurgická asistence, zbytek se bez ní obejde.
Miniinterrupce- pouze do 8 týdne těhotenství. Provádí se pomocí plastové trubičky s ostrým hrotem. Ta je vsunuta přes děložní hrdlo do ženiny dělohy. Je připojena na velmi silnou vývěvu (uvádí se, že až 29 krát silnější, než průměrný vysavač), která po zapnutí roztrhá a vysaje plod. Potom přichází na řadu další krok, vsunutí kyrety. Jedná se o ocelový nůž zakulaceného tvaru, který slouží k vyškrábnutí placenty a zbytků plodu.
Vakuumaspirace a kyretáž - je možná pouze do 12. týdne těhotenství. Samotná procedura se provádí 2 metodami - evakuací děložní dutiny, pomocí kyrety (předtím následuje roztažení děložního hrdla) nebo vakuumexhausací – odsátí děložního obsahu.
Roztažení a vyprázdnění- metoda velice náročná na psychiku matky. Využívá se v situaci, kdy je již dítě moc velké na to, aby prošlo děložním hrdlem. Proto se simuluje roztažení dělohy, jako při porodu, pomocí kleští. Poté se chytnou části těla plodu, a kroutivými nebo trhavými pohyby se oddělují od celku. Aby mohly být části plodu z dělohy odstraněny, musí se rozdrtit lebka a zlomit páteř.
Redukce plodů - je metoda hojně využívaná kolem 16. týdne těhotenství. Slouží k redukci dětí, které se ještě nenarodili. Největší využití je asi souběžně s umělým oplodněním (je tu větší pravděpodobnost více plodů). Potrat probíhá tak, že je do plodu vsouvána jehla. Je navigována pomocí ultrazvuku a na konci je injekční stříkačka naplněná nejčastěji roztokem chloridu draselného. Plodu se zastaví srdce a umírá. Poté je vyplaven. Při použití této metody je vyšší pravděpodobnost spontánního potratu ostatních plodů.
Prostaglandiny - jsou léky, které vyvolávají silné děložní stahy. Jejich užití je nejčastěji mezi 12 a 16 týdnem těhotenství. Interrupce nastává po podání těchto léků, plod je vypuzen z dělohy. Kontrakce, vyvolané prostaglandiny, jsou několikrát silnější než normální stahy při porodu. Dítě je jimi většinou zabito.
Císařský řez - Hysterotomie se používá hlavně v pokročilých stádiích těhotenství. Princip tohoto zákroku je stejný, jako klasický porodní císařský řez, s tím rozdílem, že dítě může být vytaženo až po rozdrcení lebky.

Reklama

Související témata:

Související články

Interrupce ubližují ženské duši

Ženy, které se z různých důvodů rozhodnou podstoupit umělé přerušení těhotenství, jsou dodnes ve společnosti lidmi odsuzovány. Studie Anne Nordal Broenové...

Východní Evropa: interrupcí víc než porodů

Počet umělých přerušení těhotenství ve světě se mezi lety 1995 a 2003 snížil ze 46 miliónů na 42 miliónů. Pokles je nejvíce patrný ve východní Evropě, která...

Práva rodičů v souboji s právy dětí

Práva rodičů a dítěte se nejednou dostávají do jakéhosi konfliktu. Začíná to třeba věčným problémem umělého potratu. Už tady je ve zřetelném rozporu právo...

Výběr článků

Načítám