Hlavní obsah

Závislí na sexu mohou ztrácet kontrolu nad svým chováním

– LOS ANGELES

Svět v minulých týdnech obletělo přiznání herce Davida Duchovnyho, v němž hovořil o své závislosti na sexu. Hvězda seriálu Akta X se rozhodla nastoupit na kliniku pro léčbu závislostí. Přestože se někteří odborníci přou, zda vůbec sexuální závistlost existuje, lékař Duchovnyho vysvětluje, jak taková závislost vzniká.

Foto: Profimedia.cz

Sexuálně závislí často sedí u internetu a neustále hltají nové a nové materiály.

Článek

Doktor Simon Kelly, psychiatr z kliniky Priory, kde byl Duchovny, tvrdí, člověk může být závislý na sexu tak, jak jsou někteří jiní závislí na alkoholu či drogách. Je také přesvědčen, že může být tato závislost prokázána lékařsky.

„Máme v mozku systém odměňování, který uvolňuje látku zvanou dopamin. Ta se uvolňuje, když děláme něco, co je příjemné nebo vzrušující. Takže když jdete do obchodu a koupíte si pár botiček Jimmyho Chooa, hrajete hry, věnujete se sexu nebo užíváte alkohol či drogy, uvolňuje se vám v mozku spousta dopaminu. Pokud se můžete stát závislí na jakémkoli jiném typu chování, pak se můžete stát závislí na sexu,“ vysvětloval Kelly svou teorii listu Sun Sunday.

Nejčastější sexuální závislostí je nutkavé sledování porna

Podle Kellyho má závislost na sexu také tři základní znaky, jaké mají i jiné závislosti. Člověk ztrácí kontrolu nad svým chováním. Za druhé pokračuje pravidelně ve svém chování bez ohledu na negativní důsledky a podniká i riskantní kroky. A za třetí se u něj projevují abstinenční příznaky. U závislosti na sexu to bývají pocity úzkosti a deprese.

Nejčastější formou sexuální závislosti je podle Kellyho nutkavé sledování porna, které potkalo také Duchovnyho. Lidé nepotřebují být příliš aktivní a vyhledávat partnery. Sedí u internetu a neustále hltají nové a nové materiály.

Reklama

Související témata:

Související články

Co je v sexu normální a co už není

Kde je v lidské sexualitě hranice mezi tím, co je normální, a tím, co už ne? Na první pohled se zdá být všechno jasné. Při bližším zkoumání se nám však hranice...

Výběr článků

Načítám