Hlavní obsah

Proč si vybíráme partnery, kteří vypadají jako naši rodiče

BUDAPEŠŤ

V dětství tváře rodičů spojujeme s útěchou a stabilitou. A zdá se, že i v dospělost si vybíráme partnery a partnerky, kteří mají podobné tváře a zvyšujeme tím šance na úspěšný vztah. Zjistili, že ženy navazují vztahy s muži, kteří se podobají jejich otcům, a to zvláště v oblasti nosu, tvaru čelisti a celkové velikosti tváře. Muži jsou zase přitahováni k ženám, které se podobají jejich matkám.

Foto: Profimedia.cz

Vypadá váš muž podobně jako váš otec? Není se čemu divit, jen to potvrzuje teorii o výběru partnerů.

Článek

Maďarští vědci došli k tomuto závěru poté, co zkoumali fotografie tváří příslušníků 52 rodin.

Jak uvádí list Daily Mail, nejedná se zdaleka o první studii, která ukazuje, že náš výběr partnerů je ovlivněn preferencemi, které si tvoříme už v dětství. Dřívější výzkum například ukázal, že ženy, které se narodily rodičům po třicítce, přitahují starší tváře, než ženy, které se narodily mladším rodičům.

Co je sexual imprinting

Jiná studie zase ukázala, že naši rodiče a partneři často mívají podobnou barvu vlasů a očí. Zdá se, že tento rys lidského chování, kterému se anglicky říká "sexual imprinting", se vyvinul proto, aby si lidé uměli vybírat vhodné partnery.

Naše výsledky podporují hypotézu o ranné tvorbě sexuálních preferencí, která říká, že děti si tvoří mentální obraz potenciálního partnera či partnerky na základě rodiče opačného pohlaví a později hledají partnera či partnerku, která této představě odpovídá," říká Tamas Bereczkei z univerzity v Pécsi v jihozápadním Maďarsku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám