Na aténské univerzitě o tomto výsledku svého bádání informovali John Lekakis a Christos Papamichael, kteří však zároveň varovali chronické kuřáky, aby příliš nejásali. Jim totiž nepomůže ani červené víno.

S mnoha denně vykouřenými cigaretami se do těla dostává tolik škodlivin, že je nestačí zlikvidovat nic. Pro vědce má však tento objev mnoho zajímavých důsledků. Mezi ty hlavní patří fakt, že se s červeným vínem bude v budoucnosti počítat jako s možnou surovinou, z níž by se mohly vyrábět léky proti chorobám způsobeným kouřením.

Vědci při výzkumu používali řecká červená vína, která se svou kvalitou blíží světové špičce. Všeobecně ale platí, že červené víno obsahuje značné množství chemických organických sloučenin polyfenolů, které fungují v cévách jako antioxidanty. "Smutní přitom nemusejí být ani abstinenti. Testovali jsme totiž také šťávy z červených hroznů a jsou stejně účinné. Alkohol vskutku není tím dobrodějem, pro nějž je červené víno radno pít," prohlásil Papamichael.