Hlavní obsah

Berte s rezervou výsledky sexuálních průzkumů

Právo, Radim Uzel

Průměrná Francouzka přiznává za život 3,3 milence, průměrná Češka 5,1. Jsou české ženy víc promiskuitní? Ne, spíš budou v dotaznících pravdomluvnější.

Foto: Právo

Sexuolog Radim Uzel

Článek

V České republice trvá pohlavní styk nejdéle v Evropě. Toto zjištění vzbudilo nedávno velký ohlas. Kdože zmíněný údaj zjistil a změřil? Stál snad při tom poblíž milujících se párů se stopkami v ruce?

Ale kdepak! Celý humbuk způsobily výpovědi několika desítek českých mužů. V anonymním dotazníku odpovídali na otázku, jak dlouho souloží. Tazatelé se vůbec neobtěžovali, aby jejich výpovědi alespoň porovnali s odpověďmi jejich partnerek.

Výzkum proto vypovídá jen o tom, že těmto mužům připadá jejich pohlavní styk dost dlouhý. Nebo o tom, že se jim ta jejich intimní aktivita nějak táhne.

Také jiné sexuologické statistiky přinášejí někdy problematické výsledky. Pokud se dotazník týká třeba počtu pohlavních styků, vidíme, že si muži fandí podstatně více než ženy. Rádi ze sebe dělají sexuální borce a výsledky statistiky často vylepšují ve svůj prospěch. Jak jinak bychom mohli vysvětlit údaje o tom, že mají za rok v průměru o dvacet souloží víc než ženy?

Totéž se týká počtu přiznaných sexuálních partnerů a partnerek v životě. Tady jsou rozdíly mezi muži a ženami tak nápadné, že se nutně musíme zeptat, s kým ti muži vlastně souloží. Ženská část populace vykazuje často i několikanásobně nižší sexuální aktivitu. To platí jak pro Českou republiku, tak pro ostatní země světa.

Průzkumy spíš ukazují, jací by lidé chtěli být, než jací jsou

České muže musíme pochválit alespoň za to, že se jejich výpovědi liší od odpovědí žen méně než v jiných zemích. V západoevropských státech a v USA uvádějí muži většinou třikrát víc partnerek, než přiznají ženy sexuálních partnerů. U nás bývá tento rozdíl pouze dvojnásobný.

Podle průzkumů má jednoho muže za život více než každá pátá žena. A takhle celoživotně věrný je pouze každý desátý muž. V partnerské nevěře si však muži a ženy v ČR nemají co vyčítat: 31 % mužů přiznává 3-5 partnerek a stejný počet sexuálních partnerů doznalo dokonce 32 % žen. Jak je to ve srovnání se zahraničím?

Průměrná Francouzka uvádí, že měla za život 3,3 milence. Její česká kolegyně to dotáhne až na 5,1. Znamená to, že jsou české ženy promiskuitnější? Podle mě nejsou. Spíš budou v dotazníkových akcích pravdomluvnější a naopak Francouzky své milence víc zatloukají.

Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se

Až příště narazíte v novinách na zaručené výsledky sexuálních průzkumů, nezapomeňte se zeptat, jak jejich organizátoři uvedené údaje získali. Kdo na to dohlížel? A jak byl objektivní? Nebo šlo o anonymní výzkum, do kterého si každý může napsat, co chce?

Výsledky takovýchto sledování pak často vypovídají spíš o tom, jací by lidé chtěli být, než jací ve skutečnosti jsou. U nás i v zahraničí se totiž šíří zvláštní móda, která chápe sexuální výkony jako nějakou olympijskou disciplínu.

S olympiádou má ve skutečnosti společnou pouze tu základní myšlenku: nemusíme nutně zvítězit, ale důležité je zúčastnit se.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženské a mužské sexuální strategie

Nedávno jsem na internetu našel návod, jak sbalit ženskou nebo chlapa. Co radil dělat v případě ženy? Nešetřit komplimenty, hýčkat ji, líbat, milovat, hladit,...

Výběr článků

Načítám