Hlavní obsah

Jak oddálit menstruaci během dovolené

Novinky, MUDr. Vladimír Mulač

Každoročně v období dovolených se znásobuje počet žen, které požadují od svého gynekologa přesun termínu menstruace. A nejde jen o koupání, je celá řada dalších důvodů, pro něž si žena nepřeje mít v této době zasloužené relaxace menstruační krvácení.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji se pro oddálení menstruace užívá antikoncepce.

Článek

Ženy užívající hormonální antikoncepci mají v tomto ohledu problém vyřešen. Pokud užívají antikoncepci tzv. monofázickou, tedy takovou, která obsahuje ve všech tabletách stejnou dávku hormonů, pak prostě po dobrání 21-tabletového balení svého preparátu neudělají běžnou 7-mi denní přestávku v užívání a krvácení, které mívají v této pauze se nedostaví.

Ženy s trojfázovou antikoncepcí musí vždy navštívit lékaře

Tento postup ale je možno použít jen při užívání monofázických typů antikoncepce. Obecně řečeno, nelze jej použít u přípravků majících v názvu předponu TRI, nebo ještě jednodušeji, u přípravků, které mají v balení tři barvy tabletek.

Pokud žena užívá antikoncepci trojfázovou, musí odsun menstruace konzultovat se svým ošetřujícím gynekologem. Stejná situace nastává v případě, že neužívá antikoncepci žádnou. Odsun je také možný, ale je nutné, aby se žena dostavila ke svému lékaři včas, protože předepsaný lék musí být podán v určitém časovém předstihu před předpokládaným termínem začátku periody.

Pokud to časové podmínky dovolují, je někdy vhodnější menstruaci vyvolat dříve. I to je možné, ale vhodnou variantu musí naordinovat lékař, který zná charakter menstruačního cyklu konkrétní ženy a tomu přizpůsobí dobu podávání a dávkování léku.

Metoda tzv. dlouhých cyklů

Svým klientkám ostatně doporučuji při používání monofázických preparátů metodu tzv. dlouhých cyklů. Při ní se trvale, libovolně dlouho a to bez jakéhokoliv zdravotního rizika, nedělají přestávky mezi baleními antikoncepce a krvácení se tak nedostavuje. Obava z dlouhodobého navracení plodnosti po vysazení antikoncepce je zcela zbytečná.

Reklama

Související články

Bolestivá menstruace může potrápit

Poruchy menstruačního cyklu jsou u žen poměrně časté. U 30 až 50% žen je menstruace spojená s bolestí, nepříjemným tlakem v podbřišku. Bolest je různé...

Tampóny versus vložky

České ženy se prý nerady dotýkají svého přirození. Toto konstatování mi nedávno vmetl do tváře jeden účastník evropského sexuologického kongresu. Dokazuje...

Výběr článků

Načítám