Hlavní obsah

Sexuální hrátky mohou být zdraví nebezpečné

Přestože sex patří mezi velmi příjemné aktivity, nelze ho považovat za zcela bezpečnou záležitost. Zvláště lidé s onemocnění srdce a cév by měli být na pozoru.

Článek

Při sexu dochází k vyplavování hormonů - endorfinů, jež zlepšují náladu. Lékař Ondřej Trojan ze Sexuálně.cz vysvětluje: "I když tělesná aktivita není při sexu příliš velká, rovná se asi vystoupání do druhého patra domu s pětikilovou zátěží."

"Pro většinu lidí, kteří trpí běžnými chorobami srdečně cévními, včetně stavu po infarktu, je sex záležitostí bezpečnou. Jinými slovy, pokud vystoupají do druhého patra bez cizí pomoci a bez větších potíží (bolesti na hrudi, nemožnost popadnout dech apod.), nemusí se příliš obávat," dodává.

Lidé mnohdy kvůli touze po rozkoši zbytečně riskují

Lidé riskují z mnoha důvodů. Může to být třeba kvůli zpestření. Cenu, kterou za „zpestření“ buď hned nebo v budoucnu zaplatí, však mnohdy neberou v potaz. Buď si ji v ten moment neuvědomují, nebo ji spíš nechtějí vidět, či se různě vykrucují se slovy: „to se mně stát nemůže“ nebo „na něco stejně umřít musíme“ atd.

"Osobně souhlasím s názorem, že lidé, kteří se pouští do hazardních záležitostí, předpokládají, že jim to prostě „nějak projde“, že se nic nestane. Myslím si, že kdyby počítali s tím, že to opravdu špatně dopadne, tak by se do těchto aktivit nepouštěli, tvrdí Mgr. Katarina Filasová.

Pokud vás něco nepříjemného překvapí, snažíte se najít viníka, který to způsobil." Z mého pohledu je to manévr, jak se hlavně vzdát své zodpovědnosti. Když se madam snaží vinu hodit na prostitutky, tak za celou situaci nenese zodpovědnost ani „nebohý manžel“ (který věděl o svém zdravotním stavu, byl si vědom že je ženatý a tudíž na záletech atd.), ani ona (která si nejspíš byla vědoma, že jejich manželství není v nejlepším stavu).

Takovéhle události se většinou nestanou jako blesk z čistého nebe, ale jsou vyústěním mnoha drobnějších či větších situací, které předcházejí," dodává Filasová.

Anketa

Obětovali byste váš sexuální život, pokud byste věděli, že ohrožuje vaše zdraví?
Ano, zdraví je nejdůležitější.
21,7 %
Asi bych trochu přibrzdil/a.
48,6 %
Nevím a nechci na to myslet.
15,6 %
V žádném případě.
14,1 %
Celkem hlasovalo 4023 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Další módní výstřelek v sexu: gang bang

Nedávno jsem se při jedné besedě snažil své mladé posluchače přesvědčit o tom, že sexuální život člověka je především záležitostí párovou. Veškeré skupinové...

V manželství jde víc o ekonomiku než o sex

Sexuální život manželů se dnes probírá v médiích tak často a tak důkladně, jako se to nedělo nikdy v lidské historii. Přitom manželství původně nevzniklo kvůli...

Nebojte se o problému s erekcí hovořit

Poruchy erekce trápí každého druhého muže v Česku. Významně narušují partnerský život, a tak to není problém jen muže, který kvůli nedostatečnému ztopoření...

Výběr článků

Načítám