Neznamená to však, že se jednou zpomalí natolik, že by ohrozilo důležité životní funkce.

Studie se opírá o reprezentativní vzorek deseti tisíc mužů, v jejichž zdravotních kartách nebyly žádné záznamy o chorobách srdce. Muži byli rozděleni do čtyř srovnávacích skupin rozlišených podle týdenního množství přijímaných ryb. Odborníci tyto čtyři skupiny pozorovali a pak srovnali z hlediska výskytu srdečních chorob a rychlosti srdeční činnosti.

"Pokud se zvýší příjem rybího masa v týdenním úhrnu, srdíčko začne bít pomaleji. Navíc rybí maso zabralo u všech zkoumaných dobrovolníků stejně. Bylo účinné bez ohledu na to, kolik dotyčnému muži bylo let, zda kouřil nebo byl fyzicky aktivní," uvedl vedoucí výzkumu Jean Dallongeville z Pasteurova institutu ve francouzském Lille.

Rybí tuky mají blahodárný vliv na buňky celého těla

"Jak bylo zjištěno v mnoha dříve prováděných výzkumech, rybí maso obsahuje hodně omega-3 tuků, které mají mnohé blahodárné účinky na buňky celého těla, nejen tedy na buňky srdce. Zvýšená konzumace masa navíc snížila krevní tlak u pacientů postižených vysokým krevním tlakem, snížila hladinu triglyceridů v krvi a zvýšila hladinu ´dobrého´ HDL cholesterolu, tedy lipoproteinu s vysokou hustotou. Všem tedy můžeme doporučit zařazení vyššího množství rybího masa do jídelníčku," vysvětlil doktor Dallongeville.