Hlavní obsah

Katolíci jako odborníci na gynekologii

Právo, Radim Uzel

Američané nedávno odpovídali na otázku, co bylo největším objevem dvacátého století. Muži oslavovali první přistání člověka na Měsíci a rozbití atomového jádra. Ženy dávaly přednost hormonální antikoncepci a vynálezu automatické pračky.

Foto: Právo

Sexuolog Radim Uzel

Článek

Nevím, zda to není ovlivněno mým někdejším oborem, gynekologií a porodnictvím, ale přidal bych se spíše na stranu žen. Asi bude něco na tvrzení, že každý gynekolog je vlastně „femina honoris causa“, tedy něco jako čestná žena. První kroky člověka na Měsíci mne nechaly dost chladným. A atomová energie? Podle mě „napáchala“ dost užitku, ale také škody.

Dobrodiní automatické pračky využívám naopak denně a bez rizika. Hormonální antikoncepce splnila tisíciletý sen člověka o oddělení sexu od rozmnožování. Znovu zdůrazňuji, že jde o možnost, nikoli nutnost. Triumf zde slaví svobodná lidská vůle.

Stejně jako se slaví výročí objevení Ameriky, měli bychom v nejbližší době oslavit padesáté výročí antikoncepční tablety. V současné době ji na světě užívá sto miliónů žen. Není divu, že se čas od času vynoří také její vášniví odpůrci.

Jejich argumenty nabývají někdy komických rozměrů. Občas připomínají nepřátele mobilních telefonů. Ty nám podle nich zahřívají mozek, a mohou tím způsobit epilepsii. Nebo vášnivé odpůrce nového rozhlasového vysílače v Praze, kteří donedávna tvrdili, že těmi vlnami zblbne půlka Žižkova.

Není nad to, když gynekologické rady začne udělovat farář

Nejkurióznějším antikoncepčním strašením je opakovaná báchorka o potratovém účinku hormonální tablety. Nesčíslné pokusy dokázaly, že brání pouze uvolnění vajíčka z vaječníku. A kde není co oplodnit, tam oplodnění nenastane. Aby žena mohla těhotenství potratit, musí napřed vzniknout. Není nejmenšího sporu o tom, že těhotenství začíná uhnízděním oplozeného vajíčka v děloze.

Uživatelce antikoncepce nehrozí taková situace ani náhodou. To, že spermie oplodní lidské vajíčko, ale nedojde k jeho uhnízdění v děloze, se stává mnohem častěji u žen, které žádnou antikoncepci neužívají. Katoličky jsou jedny z nich. Účinek pilulky je tedy přesně opačný, než se mu snaží jeho odpůrci přisoudit.

Antikoncepční bludy se objevují i ve veřejnoprávní televizi

Takové samozřejmosti patří do repertoáru sexuální výchovy na základní škole. K mému údivu se antikoncepční bludy objevují i v pořadech naší veřejnoprávní televize. Například v pořadu Máte slovo na ČT 1. Fanatický pomatenec v něm spolu s poslancem KDU-ČSL poučoval o antikoncepci zkušeného gynekologa. Ten se jí věnuje celý život a je v tomto oboru mezinárodně uznávaným expertem.

Televize konfrontovala několikaměsíční rychlokurz ve Vatikánu s dlouhodobým odborným gynekologickým a endokrinologickým vzděláním. A jako by těch emocí nebylo málo, vystoupila v diskusi pořadu nešťastnice, která před léty dobrovolně podstoupila potrat. Teď přišla kamerám sdělit, jaké z toho má výčitky svědomí.

Dva přítomní křesťanští dobráci nepřiznali, že i oni mají na pocitech té ženy lví podíl. Svým strašením, obviňováním a neustálým přiživováním pocitu viny.

Není nad to, když gynekologické rady začne udělovat farář nebo katolík. Jen si myslím, že by to měl dělat v kostele, a ne z obrazovky veřejnoprávní televize.

Reklama

Související témata:

Související články

Gynekologická operace žlučníku není nesmysl

Jeden prastarý vtip vypráví o gynekologovi, který na stará kolena změnil profesi. Z touhy po vyšším výdělku se stal automechanikem. V testech, ve kterých...

Co bylo kdysi povzbuzením, je dnes harašením

Může být poplácání po zadku považováno za sexuální obtěžování? Někdo řekne ano, jiný zase ne. Myslím, že správná odpověď zní: jak kdy. Nedávno byla na muže,...

Sexuální násilí žen není žádná fikce

Možná byste se divili, na kolika besedách se mě mladí lidé ptají, jestli žena někdy znásilnila muže. Na první pohled se to zdá být holý nesmysl. Žena...

Výběr článků

Načítám