Hlavní obsah

Vdané ženy uklízí domácnost o sedm hodin déle než svobodné

NEW YORK

Spokojené manželství podle vědeckých důkazů prospívá ženskému zdraví, jenže život v jedné domácnosti s mužem pro ni znamená také dřinu navíc. Odborníci z Michiganu totiž zjistili, že po vstupu do manželství musí žena pracovat v domácnosti o sedm hodin více, než když byla svobodná.

Foto: Profimedia.cz

Domácí práce zaberou mnohonásobně více času vdaným ženám.

Článek

Zatímco ženy si v manželství o sedm hodin pohorší, muži naopak uklízejí o hodinu méně, což zřejmě souvisí s obecným povědomím a zažitými stereotypy, že o domácnost se stárá žena.

„Je to dobře známá věc. Ještě stále existuje výrazné přerozdělování práce, které se objevuje v manželství. Muži mají tendenci pracovat více mimo domov, zatímco ženy na se berou více domácích prací. A situace se ještě zhorší, když mají ženy děti,“ tvrdí Frank Stafford z University of Michigan.

Podle závěrů jeho studie mladé svobodné ženy stráví prací v domácnosti asi dvanáct hodin týdně. Jenže vdané ženy dělají již téměř dvojnásobně dlouhou dobu, zatímco matky více než tří dětí stráví 28 hodin týdně uklízením, vařením a praním.

Reklama

Související témata:

Související články

Málo práce je častým důvodem k rozchodu

Většina lidí viní za rozpad svého manželství časově příliš náročné zaměstnání svého partnera. Jenže podle australských odborníků je to pravý opak, co většinou...

Výběr článků

Načítám