"Situace ve zbytku světa není o nic lepší než v USA. Musíme apelovat na výrobce potravinářských výrobků a také na kuchaře v restauracích, aby začali se solí zacházet velmi opatrně a její používání omezili. Sůl má totiž u lidí nepříznivý vliv na krevní tlak. A vysoký tlak pak vede k problémům se srdcem, mozkem a ledvinami. Všechny tyto problémy se přitom u lidí objevují stále častěji," vysvětlují odborníci na zdravou stravu.

Méně slané potraviny by přitom jen ve Spojených státech mohly snížit počet lidí s vysokým tlakem o dvacet procent, respektive zachránit ročně na 150 tisíc životů. Zřejmě se však méně solených potravin jen tak nedočkáme. Výrobci totiž argumentují tím, že je těžké změnit recept a přitom zachovat stejnou chuť, na níž jsou zákazníci zvyklí.

Denně ne víc než jednu navršenou kávovou lžičku soli

"Až nás začnou žádat o snížení obsahu soli v potravinách sami konzumenti, začneme o tom uvažovat. Potřebujeme jejich podporu," tvrdí shodně výrobci. Odborníci upozorňují, že zdravý člověk by neměl během dne sníst více než 2400 mg sodíku, což odpovídá jedné navršené kávové lžičce soli.

"Lidé by si měli tohle množství hlídat. Je to ovšem velice těžké. Sodík se totiž používá k uchování potravin a také ke zvýšení chuti. Je prostě všude. Nejhorší jsou samozřejmě restaurace rychlého občerstvení. Ale i obyčejná polévka v sobě může skrývat i 1000 mg sodíku," míní specialisté, podle nichž nedojde ke snížení soli v potravinách dříve než za deset let.