Hlavní obsah

Konzumace tuků přispívá ke vzniku rakoviny prsu

Novinky, ČTK, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAMBRIDGE/SYDNEY

Ženy, v jejichž jídelníčku je ve zvýšené míře zastoupen tuk, jsou vystaveny vysokému riziku vzniku rakoviny prsu. Nedávno provedená britská studie prokázala, že ženy požívající denně více než devadesát gramů tuku, byly až dvakrát náchylnější k rakovině prsu než ženy konzumující méně než polovinu tohoto množství. Australští vědci naproti tomu objevili souvislost mezi rakovinou prsu a jedním doposud neznámým virem.

Článek

Již dříve se odborníci obávali, že zvýšená konzumace tuku může mít neblahý vliv na zdraví žen a že může mít spojitost i s rakovinou prsu. Až nyní se ovšem toto tvrzení podařilo britským vědcům dokázat. Výzkum provedený mezi třinácti sty ženami prokázal vliv konzumace tuku na nádory prsou.

V Cambridge byli pečliví a do důsledku sledovali stravovací návyky žen, které vyplňovaly podrobné dotazníky odhalující veškeré tuky v potravě. Dobrovolnice je musely dopodrobna vypisovat každý den. Touto metodou, při níž šly velmi přesně vypočítat denní dávky tuku obsažené v potravě té které pacientky, byla prokázána vazba mezi rakovinou prsu a zvýšeným příjmem tuků.

Doktorka Sheila Binghamová z Lékařského centra pro výživu v Cambridge k tomu dodala: "Naše studie opravdu potvrzuje souvislost mezi konzumací příliš tučné stravy a zvýšeným rizikem vzniku rakoviny prsu. Efekt nastupuje především u nasycených tuků obsažených v pravém másle, plnotučném mléce, mase a některých cereálních lupíncích, oplatkách a koláčích. Právě tyto pochutiny by měly ženy raději omezit."

Australané: Rakovina prsu souvisí s virem HHMMTV

Australští vědci naproti tomu došli v nyní zveřejněné studii k závěru, že je určitá souvislost mezi rakovinou prsu a novým virem, který je označován HHMMTV. Vědci se domnívají, že na základě toho by mohla být vyvinuta vakcína proti tomuto onemocnění, informovala agentura AFP.

Badatelé tvrdí, že ve více než 40 procentech případů rakoviny prsu byl ve vzorcích tkáně zjištěn tento virus. Ten je jinak zjištěn jen ve dvou procentech vzorků tkáně odebrané z prsu při plastické operaci prováděné z estetických důvodů.

Studie dále uvádí, že nový virus je lidská obdoba viru nalezeného u myší, u nichž způsobuje 95 procent případů rakoviny struků. Rakovina prsu je v mnoha zemích včetně České republiky nejčastější formou rakoviny u žen. V ČR postihuje ročně skoro 5000 žen. 1800 pacientek každoročně na tuto nemoc zemře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám