Hlavní obsah

Až šest tisíc dívek denně podstupuje rituální obřízku

Novinky, das

Podle Amnesty International je na celém světě rituálně obřezáno celkem asi 100 miliónů žen, přičemž ročně jsou i v současné době podrobeny tomuto zákroku odhadem další 2 milióny, což činí neuvěřitelných 6000 dívek a žen denně. Ženy takto zmrzačené jsou připraveny nejen o sexuální prožitek, ale také ohroženy množstvím zdravotních komplikací.

Článek

Zatímco důvody mužské obřízky jsou nejčastěji hygienické nebo kultovní, ženská obřízka má důvod především sexuální. Žena by díky obřízce neměla nalézt zalíbení v souloži, tudíž je tak chráněna před předmanželským nebo nemanželským pohlavním stykem.

Národy provozující ženskou obřízku se odvolávají na dávné tradice, přičemž dodnes není znám pravý důvod tohoto rituálu a historici se pouze domnívají, kde a kdy jej začali lidé provozovat poprvé.

"Jediný věrohodný doklad ženské obřízky pochází teprve z roku 163 př. n. L. Jde o řecký papyrus ze Sakkáry, zmiňující dívku Tathemis, kterou její matka Nephoris chce nechat podrobit „obřízce, jak je tomu zvykem u Egypťanů, když dospěla a dosáhla věku na vdávání - tedy 13-14 let," uvádí server Sexuálně.cz.

Konkrétní popis obřízky se pak objevil až v materiálech ze 6. století n.l. v díle Biblia latrika: „Některým ženám se klitoris zvětšuje a stává se nepřístojným a nestudným. Stále se jim otírá o sáty, vzrušuje je a vzbuzuje touhu po souloži." Kvůli této nepřijatelné velikosti se Egypťané rozhodli odstranit ho, zvláště v době, kdy dívky jsou připravené na vdávání. Zákrok se provádí takto. Posadí dívku na stoličku a silný muž stojící za ní jí dá ruce pod stehna a zadnici, čímž pevné drží její nohy a celé tělo. Operátor stojící před ní uchopí širokou pinzetou její klitoris, vytáhne ho levou rukou, zatímco pravou ho odřízne zuby pinzety.

Bible ani Korán ženskou obřízku nezmiňují

Na Arabském poloostrově existovala mužská i ženská obřízka již v předislámské době a prorok Muhammad ji ani nedoporučil, ani nezakázal. Traduje se, že řekl ženě Umm Attíja, která prováděla obřízku, aby odstranila pouze koneček klitorisu. A když se ho jistá žena, která přestoupila na muslimskou víru, zeptala, zda se má nechat obřezat, odradil ji od toho s tím, že ,je to bolestné pro ženu, avšak příjemné pro muže.

Přestože se o ženské obřízce nezmiňuje Bible ani Korán, v současné době obřízku praktikují např. v Egyptě křesťané i muslimové. Ženská obřízka je tedy spojena spíše s kulturními praktikami než s náboženstvím.

Existuje několik způsobů ženské obřízky

Nejzávažnější formou je infibulace neboli faraónská obřízka, která tvoří zhruba 15% ženských obřízek v Africe. Celý postup se skládá z odstranění celého klitorisu, malých stydkých pysků a odříznutí velkých stydkých pysků, tak že vzniknou otevřené rány, které jsou poté sešity či sešpendleny k sobě tak, aby po zahojení kryly vagínu. Zůstane jen malý otvor umožňující močení a odtok krve při menstruaci. Ve svatební noc je žena naříznuta.

Při některých méně konzervativních formách obřízky je odstraněno méně tkáně a je ponechán větší otvor. U nejčastějšího způsobu obřízky (asi u 85 %) jsou odstraněny "pouze" malé stydké pysky a klitoris. Velké stydké pysky a poševní vchod zůstává nedotčen. Nejméně radikální postup poté zahrnuje "pouze" odstranění špičky klitorisu.

Způsob obřízky a věk žen podstupující obřízku se liší v závislosti na národnosti a jejich postavení. Některé ženy jsou již obřezány krátce po narození jiné do osmi let věku a další v pubertě či po prvním porodu. Podle Světové zdravotnické organizace se průměrný věk stále snižuje. Z toho vyplývá, že obřízka je čím dál tím méně spojována se zasvěcením do dospělosti.

Rituální obřízka ohrožuje život ženy

Vezmete-li v potaz, za jakých podmínek jsou často obřízky prováděny /primitivní řezné nástroje, bez desinfekce - použití nástroje hned na několik dívek na jednou atd./, napadne vás přímo série zdravotních komplikací - život ohrožující. Samotný zákrok je samozřejmě velmi bolestivý a často velmi brzy po něm se objevují infekce z důsledku špatného odtoku moči nebo menstruační krve. Největší problémy nastávají u žen po faraonské obřízce - dívky které nevykrvácejí hned po zákroku, umírají často na následnou infekci nebo chudokrevnost. Pokud přežijí, může u nich dojít až k poškození ledvin, pánevní infekci apod.

Díky použití stejného nástroje bez sterilizace hned na několik dívek, pak může způsobit nakažení virem HIV nebo hepatitidou B a C.

Velmi nenezpečným a extrémně bolestivým bývá první pohlavní styk. Často samotný manžel ženu neodborně nařezává a znetvořuje ji tak ještě více. Pro některé ženy nepřestane být styk bolestivý nikdy.

Asi nepředstavitelný pak je samotný porod. Jizvy po obřízce zužují porodní kanál, tudíž žena nepředstavitelně trpí. Občas se stane, že hlavička dítěte uvízne v porodním kanále a rodička zemře následkem vykrvácení. Ani protržení močového měchýře není ničím výjimečným.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám