Hlavní obsah

Každému ve výživě něco chybí

Novinky, Jana Herodková

Většina z nás si stěžuje na únavu a stále se zvyšující stres. I když se snažíme něco pro sebe udělat - zdravě se stravovat či se hýbat - obvykle nejsou výsledky našeho snažení dostatečné.

Foto: Lukáš Mokrý

Motorické schopnosti

Článek

Důležitou roli ve výživě hrají vitamíny a minerály. Ačkoliv samy nejsou zdrojem energie, nemají žádnou kalorickou hodnotu a nejsou ani stavebními kameny organismu, přesto bychom se bez jejich vlivu dlouho neobešli. Udržují nás totiž v rovnováze. Pokud některá složka chybí, tělo nemůže optimálně fungovat.

Za zcela samozřejmé považujeme, že pokud jíme zdravě a konzumujeme dostatek ovoce a zeleniny, nemusíme si dělat žádné starosti. "Tak to ale není. Pro příjem vitamínů a minerálů existuje doporučená denní dávka, kterou stanovili odborníci. Ta však nepočítá s vlivem stresu, ani s infekčním onemocněním či nějakou chronickou nemocí. Nebere také v potaz, zda jsme kuřáci, jakou máme fyzickou a psychickou zátěž a podobně. Kromě toho v některých ročních obdobích, hlavně v zimě, je třeba zcela nezbytně doplňovat vitamíny a minerály potravinovými doplňky," uvádí doc. MUDr. Lubomír Kužela, DrSc., který se výživou zabývá řadu let.

Polovina starých lidí trpí podvýživou

I když se nám to zdá skoro nemožné, špatná výživa - mnohdy spíše podvýživa - jejíž příčinou bývá špatné složení potravy, odborně řečeno malnutrice, se týká velkého množství lidí. Studie uvádějí, že u pacientů v nemocnici se určitá forma podvýživy týká 30 až 60 % pacientů, ve stáří je to 50 % lidí, při zánětlivém postižení střeva 80 % a při nádorových onemocněních dokonce 85 %. Příčinou tohoto stavu je buď nedostatečná výživa, špatné složení stravy, nebo její špatné vstřebávání. Mnohdy stačí, když se snažíme zhubnout a snížíme přívod potravin. Složení jídelníčku je nevyvážené a je v něm nedostatek některých vitamínů a minerálů.

Vinu můžeme také klást nějakému chronickému onemocnění, potíže vzniknou třeba při zvýšené činnosti štítné žlázy. Jindy nám zase doporučená denní dávka nestačí, protože máme velkou spotřebu minerálů a vitamínů. Třeba proto, že jich potřebujeme více s ohledem na fyzickou či psychickou činnost. A kromě toho se na jejich spotřebě podílí i zevní prostředí, nadměrné pití alkoholu a kouření.

Na infekce platí zinek

"U některých drobných a často se opakujících zdravotních problémů nebo infekcí nám pomůže užívání vitamínů a minerálů. K těm, které se nejčastěji užívají, patří vitamíny C a E. To jsou také nejznámější antioxidanty. Jednak nás chrání před volnými radikály, které se podílejí na vzniku rakoviny, jednak se osvědčily v boji s infekcí. A navíc posilují také naší imunitu. V této souvislosti nesmíme zapomenout ani na minerály. Na infekční onemocnění se osvědčil zinek, který současně posílí i obranyschopnost organismu," vysvětluje doktor Kužela.

Potřebujeme jich dvacet

Celkem potřebujeme dvacet minerálů. Pokud je tělu nedodáme, pak nemůže dobře využít ani zkonzumované vitamíny. V organismu se sice nacházejí jen v malých množstvích a tvoří pouze 4 % tělesné váhy člověka. "Jsou však nezbytné pro celou řadu životních funkcí, od tvorby zdravých kostí k optimální funkci srdce a trávicího systému. Některé minerální látky také chrání organismus před působením škodlivých volných radikálů. Mezi ty nejdůležitější patří vápník, fosfor, draslík, sodík a chróm. Další sice člověk potřebuje jen ve stopových množstvích, ale pro správné fungování organismu jsou nezbytné," dodává Lubomír Kužela.

Reklama

Související témata:

Související články

Když nám emoce způsobí nemoce

Potlačované emoce a neuspokojivě prožívané vztahy nám mohou způsobit naprosto nečekané zdravotní potíže. Zdaleka to nemusí být jen žaludeční vředy nebo...

Zeleninové šťávy prospívají zdraví

Toužíte po srovnání metabolismu, redukci váhy, zlepšení pleti, vlasů a nehtů ? Chcete se zbavit alergií, zácpy, cukrovky, artritidy, žlučových kamenů, akné...

Výběr článků

Načítám