Hlavní obsah

V Evropě nebezpečně roste počet neplodných párů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Evropští odborníci varují, že starý kontinent brzy zřejmě vymře. Přibývá totiž nebezpečně párů, které mají vážné problémy s početím nebo trpí neplodností. Zatím se odhaduje, že potíže má každý sedmý pár, brzy by to však mohl být až každý třetí. V příštích letech kvůli zdravotním faktorům, životnímu prostředí a společenským problémům počet neplodných poroste.

Článek

„Je pravda, že bychom se měli zaměřit na zdroje a zkoumat tento problém ještě dnes kvůli tomu, jaký vliv to bude mít v budoucnosti,“ tvrdí profesor Siladitya Bhattacharya z Aberdeen University.

„Stejně jako zdravotní faktory budou míru neplodnosti zvyšovat společenské vlivy, kdy ženy oddalují těhotenství. Většina očekává, že vysadí antikoncepci a okamžitě počne, ale takhle to funguje jen vzácně,“ uvedl Bhattarcharya pro British Medical Journal.

Neplodnost ovlivňují pohlavní choroby jako chlamydie, ale také civilizační onemocnění a stále rostoucí obezita. Ženy dnes touží po kariéře a finanční nezávislosti, takže první početí odkládajíÍ až po třicátém roce života. „Ženy prostě nejsou po pětatřiceti tak plodné,“ tvrdí profesor Bill Ledger z Sheffield University.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitu spermatu zvyšuje každodenní sex

Pokud mají muži problémy s kvalitou svého spermatu, měli by dle australských vědců mít sex denně. Jedině tak se zvýší šance na otěhotnění jejich partnerky....

Výběr článků

Načítám