Hlavní obsah

Muži jsou v manželství přizpůsobivější než ženy

BERLÍN

Odborníci vyvrátili mnohaleté předsudky o tom, že se ženy v manželství mnohem více přizpůsobují než muži. Podle internetového poradenského serveru Simplify Your Life je opak pravdou, muži se v mnohaletém svazku častěji vzdávají svých návyků a dokonce i přání.

Článek

"Podle pozorování bostonského sociologa Richarda Macheyho navíc zvyky partnerů, které jim navzájem lezou na nervy, zmizí nejrychleji tehdy, když manželé nenaléhají na velké změny osobnosti, ale usilují jen o malé modifikace," píše šéfredaktor listu Werner Tiki Küstenmacher. Jistá dávka trpělivosti je ale zapotřebí v každém případě. Studie totiž vychází ze zkušeností párů, které spolu žijí přes 20 let.

Riziko rozvodu zdvojnásobuje narození dítěte

Jiná dlouhodobá studie označuje za předsudek tvrzení, že děti obohacují partnerství. Skutečností naopak je, že dvě třetiny všech párů zažívají první tři roky od narození dítěte zřetelný úbytek uspokojení z lásky a nebezpečí rozvodu se zdvojnásobuje. Pouze pokud mladí rodiče tuto obtížnou dobu úspěšně zvládnou, pociťují výrazně pevnější vzájemnou vazbu než bezdětné páry.

Zaměstnáním, domácností a dětmi přetížené páry často zastávají názor, že by se měly snažit strávit spolu navzájem více času. "Chyba!" varuje magazín. Z výzkumu newyorského ústavu pro čas, práci a rodinu vyplynulo, že partneři, kteří se v podobné situaci ještě nutí do plánování společných rozhovorů či podobných akcí, si jen způsobují další stres navíc. Lepší je soustředit se na kvalitu společných chvilek než na jejich kvantitu. "Tři drobné pozornosti denně, které nemusí trvat déle než po jedné minutě, dokážou hotové zázraky," cituje magazín odborníky.

Anketa

Kdo se ve vašem manželství víc přizpůsobuje?
Manžel.
32,1 %
Manželka.
27,1 %
Nikdo, oba jsme neústupní.
4,7 %
Oba stejně.
32,8 %
Nevim.
3,3 %
Celkem hlasovalo 3502 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Manžela by vyměnila každá pátá žena

Vdané Evropanky mají jasno. Každá pátá vdaná žena ve věku od pětatřiceti do čtyřiačtyřiceti let by okamžitě vyměnila svého manžela za jiného muže. Osmapadesát...

BLOG: Manželství se záruční dobou

Určitě už jste o tom slyšeli. Manželství na dobu určitou. Tak nějak to navrhla Frau Pauliová v Bavorsku a člověk má hned, jak to slyší, tendenci trochu...

Výběr článků

Načítám