Hlavní obsah

Nejčastější poruchy mužského orgasmu

Novinky, das

Mužský orgasmus je na rozdíl od toho ženského viditelný. Je totiž obvykle spojen s ejakulací neboli výronem semene, tudíž problémy s orgasmem souvisí především s těmito ukazateli.

Článek

Předčasná ejakulace

Odborníci se shodují, že za předčasnou ejakulaci se považuje, když penis zůstane v pochvě ženy kratší dobu než jsou 2 minuty. Příčiny jsou nejednotné. U někoho je vše způsobeno genetikou, u jiného nějakým zánětem či krátkou uzdičkou předkožky. Někdy vše může být čistě psychického rázu. V každém případě je možné tuto situaci různými způsoby léčit.

"Hlavními léky jsou antidepresiva. Ne že by muži s touto poruchou byli depresivní (i když ani to není vyloučeno), ale ukázalo se, že malé dávky některých látek významně prodlužují čas, po který muž udrží svůj penis v pochvě, a to v pohybu a bez vyvrcholení. Je to vedlejší účinek léku. Ale při takové léčbě je třeba větší opatrnosti, neboť tyto léky někdy zhoršují erekci," vysvětluje na www.sexualne.cz sexuolog Ondřej Trojan.

Současně s léky je doporučeno provádět speciální cvičení s penisem a svaly dna pánevního. Až poté lze také doporučit znecitlivující masti. "Léčba musí trvat minimálně půl roku, aby se reflex prodloužil. V každém případě je nutné navštívit sexuologa," dodává Trojan.

Porucha erekce

Každý druhý muž po čtyřicítce má alespoň občas problém s dosažením erekce. Odborníci považují za poruchu erekce, když již každý třetí pokus o sexuální styk selhává a když jeden či oba z páru jsou touto situací stresováni.

Léčba je závislá na odhalení příčiny a následně její odstranění. "Jestliže není zjištěna jiná tělesná příčina, je léčba erektylní dysfunkce v zásadě velmi snadná. Lékař předepíše účinné léky, díky kterým až u 80 % pacientů dochází k vyřešení jejich obtíží. Důležité je si uvědomit, že samoléčba a potravní doplňky nejenže obtíže nevyléčí (i když na prvních pár týdnů mohou zafungovat tzv. placebo efektem a pacient může mít pocit, že se vyléčil), ale mohou přispět k zanedbání skutečné příčiny poruchy," říká Kateřina Hollá ze Sexuálně.cz.

Obtíže s dosažením orgasmu

Tyto obtíže postihují často muže, kteří musí být příliš dlouho sexuálně stimulováni, než dosáhnou orgasmus. Lékaři tyto obtíže nazývají poruchou, pokud je jeden z páru délkou stimulace frustrován a způsobuje mu to nepříjemné prožitky. Podle Hollé je při léčbě nutné zhodnotit celkový fyzický stav pacienta, zjistit, zda porucha není způsobena například nežádoucím účinkem určitých léků atd. Jednoznačným „léčebným“ prostředkem je přímé, intenzivní dráždění penisu.

Suchý orgasmus

V poslední době přibývá mužů s touto dysfunkcí. U někoho je problém pouze proto, že se ejakulát při častých ejakulacích neměl čas dotvořit. Tudíž je zde jedinou léčbou několikahodinová či několikadenní sexuální abstinence.

Větší problém mají muži s tzv. retrográdní ejakulací, kteří sice nemají viditelnou ejakulaci, ale ejakulát se tvoří. Je však vypuzen opačným směrem, tedy ne do močové trubice a ven z penisu, ale zpětně do močového měchýře. Tyto potíže jsou obvykle důsledkem vedlejšího účinku některých léků či neurologických poruch.

Někdy ale ejakulát chybí úplně, nebo je jeho množství minimální. "Příčinami mohou být poruchy nervového zásobení pohlavních orgánů, vliv jiné nemoci – cukrovky, roztroušené sklerózy, nežádoucím účinkem léků či operací prostaty," vysvětluje Hollá.

Ztráta ejakulátu je pro většinu mužů velmi traumatizující – poškozuje jejich sebevědomí a narušuje jejich schopnost plodit. Léčba se odvíjí od příčiny konkrétních potíží. "Důležité je si uvědomit, že suchý orgasmus nemusí mít žádný vliv na sexuální život – prožitek orgasmu je totiž ve většině případů nenarušen," dodává Hollá.

Reklama

Související témata:

Související články

Sexuálními poruchami trpí téměř polovina žen

Sexuální dysfunkce trápí téměř každou druhou ženu. K tomuto závěru přišli vědci z lékařských fakult při Yale University v New Havenu a při Yeshiva University...

Muži po sexu usínají kvůli hormonům

Mnohé ženy se obávají, že muži po sexu raději rychle usnou, aby nemuseli řešit jejich všetečné dotazy. Jenže podle britských odborníků tkví problém...

Výběr článků

Načítám