Hlavní obsah

Neplodnost může způsobit nadváha i podvýživa ženy

Novinky, das
BUDAPEŠŤ

Pokud plánujete otěhotnět a delší čas se vám to nedaří, zajisté hledáte nejrůznější dúvody. Problém může být ve vaší tělesné hmotnosti. Odborníci potvrzují, že problémy s početím mají jak ženy trpící nadváhou, tak ženy podvyživené.

Článek

Ženy s nadváhou jsou velmi často ohrožené těhotenskou cukrovkou, vysokým krevním tlakem a často nejsou schopny plod donosit či porodí dítě s velmi nízkou porodní váhou. Podvyživené ženy mají také problém donosit plod a když už se jim to podaří, dítě se často narodí též s velmi nízkou porodní váhou.

"Ženy, které mají problém s početím, by se v první řadě měly zaměřit na svou tělesnou hmotnost a životní styl. Je důležité, aby odborníci pomohli ženě vyhodnotit její jídelníček, dostatek či nedostatek pohybu, zlozvyky jako kouření či užívání návykových látek jako jsou léky či drogy, které mají vliv na tělesnou hmotnost," vysvětluje Peter Kovacs z Kaali Institutu a IVF centra v Budapešti v odborném časopise Lifestyle Management Before Infertility Treatment.

Pomoci může i změření BMI

Ženy, jejichž BMI je nižší než 18,5 kg/m2 a u nichž lze očekávat poruchy příjmu potravy, jsou neplodné nejčastěji z důvodu ovulační dysfunkce. Pokud tyto ženy zvýší svou hmotnost alespoň o 3-5 kilogramů, pravděpodobnost otěhotnění se u nich rázem zvyšuje.

Naopak u žen s nadváhou a s BMI vyšším jak 25 kg/m2 je velmi často problém v poruše štítné žlázy či v tzv. Cushingově syndromu nebo syndromu polycystických ovárií, diabetu, poruchách lipidového metabolismu a ve vysokém krevním tlaku. Pro úspěšné otěhotnění těchto žen je tedy nutné snížit jejich váhu a to tak, že se jim především upraví jídelníček (nízkotučná dieta, jídlo bohaté na nenasycené mastné kyseliny a s nízkým glykemickým indexem) a zavede pravidelné cvičení. Pravděpodobnost početí se u žen s nadváhou zvyšuje při snížení hmotnosti o 5-10 %.

Reklama

Související články

Nebezpečná chlamydiová infekce

Nejrozšířenější pohlavní chorobou na světě není překvapivě AIDS a také není zdaleka tak obávanou. Její název znají téměř všichni, ale málokdo jí věnuje takovou...

Neplodnost - problém dnešní doby

Téměř všude na světě je mateřství hluboce zakořeněná kulturní hodnota. Rovněž v západním světě je ideál rodiny (s dětmi) jako základního kamene společnosti...

Mobily ohrožují plodnost mužů

Mobilní telefon bývá nezbytným pomocníkem mnoha mužů při jejich práci, jeho frekventované používání však může stát pány plodnost. Podle amerických odborníků...

Výběr článků

Načítám