Hlavní obsah

Problémy s erekcí hrozí až 41 procentům kuřáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 27 procent kuřáků trpí závažnými problémy s erekcí, některé výzkumy dokonce prokázaly, že riziko poruch erekce hrozí až 41 procentům z nich. Podle sexuologa Petra Weisse se problémy se sexuálním životem zvyšují s počtem vykouřených cigaret. Za vše může nikotin a jedy v cigaretách, které zužují cévy.

Článek

"S poruchami erekce má zkušenost přibližně milión Čechů, ale jen 15 procent z nich vyhledá odborníka," říká Weiss. Vina je na straně stydlivých mužů, ale i praktických lékařů, diabetologů a kardiologů, jejichž pacienti sexuálními problémy často trpí. "Lékaři u nás nejsou zvyklí ptát se pacientů i na tyto věci," dodává Weiss.

Pokud mají potíže s erekcí mladí muži na začátku sexuálního života, jedná se často o psychické bloky, vyvolané úzkostí a strachem ze selhání. U starších mužů jsou na vině mnohem častěji zdravotní problémy. Poruchy s erekcí způsobené kouřením se podle Weisse projeví právě v pozdějším věku, po 40. a 50. roku věku.

Bez odborné pomoci jsou prý problémy v pozdějším věku téměř nevratné. "Jsme první generací lidstva, která má k dispozici účinné léky na erekci," řekl Weiss. Přestat kouřit se podle jeho osobní zkušenosti vyplatí a je to možné. Sám Weiss kouřil ještě před čtyřmi a půl lety přes 60 cigaret denně, dnes nekouří vůbec.

V boji proti kouření má pomoci kampaň "Co s kuřákem v ložnici"

V nejbližších dnech se na pouličních panelech a v časopisech objeví tři varianty plakátů. Na jednom je v ložnici postarší polonahý muž s bříškem, který drží svítidlo. "Protože neplní svou úlohu muže, hraje v ložnici aspoň roli lampy," vysvětlila Tereza Svěráková z agentury připravující kampaň. Na dalším plakátě je mladší muž držící desku stolu a na třetím jiný muž jako svícen.

Na kampaň upozorňují také pohlednice s námětem vyšívajícího muže, které kuřáky nabádají, aby se buď zapsali do klubu "Šťastný impotent", nebo zavolali na Linku pro odvykání kouření. Někteří trafikanti budou také k cigaretám mužům zdarma přidávat vyšívací bavlnku a látku v balíčku s podobným nápisem.

V ČR kouří zhruba čtvrtina populace, mužů asi 30 procent, žen 22 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Co způsobuje špatnou erekci

V České republice má přibližně milión mužů poruchu erekce. Je to zhruba polovina mužské populace ve věku od 35 do 65 let. Později bývá porucha ještě horší....

Posilování zabrání impotenci

Cvičení a posilování je výhodné pro ženy i muže kvůli dobré kondici a prevenci srdečních onemocnění, proti mrtvici, diabetu, obezitě, vysokému krevního tlaku,...

Výběr článků

Načítám