Hlavní obsah

Jak ženy vnímají svá intimní místa

Právo, Radim Uzel

V České republice prakticky neexistuje dámský poševní pesar. Američtí kolegové, které jsme nedávno potkali na mezinárodním kongresu, tomu nemohli uvěřit. V USA prožívá znovuzrození. Mezi antikoncepčními metodami získal nezanedbatelných šest procent. U nás zahynul na úbytě. Jeho dovoz byl před šesti lety zrušen pro naprostý nezájem českých žen. Ne nadarmo se říká: jiný kraj, jiný mrav.

Článek

Na druhé straně Atlantiku je také dost populární antikoncepční metodou ženský kondom. Je to jakýsi kondom do pochvy. Vyplní její prostor a chrání ženu před možnou nákazou nebo jinou nežádoucí výměnou bakterií a virů. Jeho popularita v USA možná souvisí s pověstnou americkou emancipací: proč by zrovna kondom měl být výsadou mužů?

Před pár roky jsem přivezl z USA několik takových dámských kondomů. Rozdal jsem je svým kamarádkám, ale také zdravotním sestřičkám a několika učitelkám. Většinou se opovržlivě ušklíbly. Některé z nich prý tuto pomůcku vyzkoušely. Nadšení neprojevila žádná. Jedna paní učitelka pravila s opovržením, že jí kondom připomíná vložku do odpadkového koše. Diví se prý každému, kdo s tím dokáže souložit.

Tento odpor vůči zavádění čehokoliv do pochvy je možná českou specialitou. Ani menstruační tampóny nemají u nás na růžích ustláno. Stále se setkáváme třeba se zbytečnými pochybnostmi o jejich zdravotní nezávadnosti.

Tento odpor vůči zavádění čehokoliv do pochvy je možná českou specialitou. Ani menstruační tampóny nemají u nás na růžích ustláno. Stále se setkáváme třeba se zbytečnými pochybnostmi o jejich zdravotní nezávadnosti. A málokdo ví, že zkratka o.b. znamená ohne Binden, česky: bez vložek. Pro ženy by měly znamenat jakési vysvobození. Jenže ony to tak nevnímají.

Přemýšlel jsem, proč je u nás používání pesarů, ženských kondomů i o.b. tak málo populární. Zvlášť když to srovnáme se světem. Vychází mi z toho zřejmá nechuť českých žen zabývat se vlastním přirozením.

Vyholení je z hygienického hlediska výhodné

Zevní genitál představuje pro mnohé z nich jakýsi nepřátelský orgán. Divné místo na těle, kterého není moc radno se dotýkat. A nedej bože, aby do něj dokonce něco zasouvaly. Jak to pak končí?

Mnohé ženy si intimní místo aspoň dohladka vyholí. Což je z hygienického hlediska možná výhodné. Estetický dojem je však pochybný. A pro mnohého muže vyloženě odpudivý.

Snad tu nechuť k zavádění prolomí nová antikoncepční metoda: poševní kroužek. V mnoha zemích slaví zasloužené úspěchy. Také u nás je k dostání na lékařský předpis. Jeho zavedení do pochvy nemá nic společného s klasickým pesarem. Je to metoda hormonální a zabezpečuje nebývale vysokou antikoncepční jistotu.

Hormony se vstřebávají přímo poševní sliznicí a kroužek se ponechá v těle tři týdny. Jeho vytažení je jednoduché, zvládne ho i zcela neškolená žena začátečnice. Při pohlavním styku nevadí ani náhodou. Je měkký a poddajný. Ženy mají pocit, jako kdyby v pochvě nic neměly.

Je ideální pro zapomnětlivé, což možná bude nejdůležitější výhoda. Zatímco na užívání pilulky musí žena myslet každý den, na kroužek v pochvě může na tři týdny klidně zapomenout. Snad už tedy české ženy budou konečně spokojené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám