Hlavní obsah

V Belgii je čím dál více populární rozvod po síti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Internet může pomoci urychlit řadu věcí - lidé s jeho pomocí mohou vyhledávat informace, ovládat bankovní účty, hledat nové partnery nebo si také nechat pomoci s rozvodem. Například v Belgii v poslední době roste počet webových stránek, které nabízejí služby související s rozvodem on-line.

Článek

Podle údajů Eurostatu ze začátku letošního roku připadá V Belgii na sto uzavřených manželství 75 rozvodů, tedy nejvíce z celé Evropské unie.

Shodou okolností je Belgie co do počtu obyvatel v podstatě srovnatelná s Českem. A Češi jsou spolu s Estonci jedni z mála, kteří s rozvodovými přeborníky z Belgie drží v tomto ohledu krok - v ČR na každých 100 sňatků připadá 67 rozvodových řízení, v Estonsku pak ještě o dva rozvody více.

V Belgii od podzimu platí nová legislativa, která zjednodušuje a zrychluje rozvodovou proceduru. K tomu, aby se před tribunálem vše odehrávalo hladce, je však třeba kromě splnění určitých podmínek předložit správně vyplněné formuláře a splnit další formality. A právě zde je prostor pro internetové poradny a online advokátní kanceláře.

Rozvádět se tímto způsobem mohou jen dohodnuté páry

"Je to pro všechny páry, které chtějí ukončit manželství rychle a jednoduše," řekl listu La Derniere Heure zakladatel jednoho ze serverů a rozvodový advokát Serge Herbecq.

Nejprve prý párům zašle formuláře s různými otázkami, aby popsali svou situaci. Pak je s kolegy projde a upozorní na vše podstatné, co je k rozvodu zapotřebí a co se musí kam do rozvodových papírů napsat. Lidé tak prý už nemusí chodit osobně k notáři či advokátovi, aby se ujistili, že mají vše potřebné k rozvodu k dispozici a správně po právní stránce. Ušetří část nákladů a hlavně je to pro mnohé pohodlnější.

Vše však jde jen v případě, že nenastanou nějaké komplikace. Pokud se tak stane, nestačí jen komunikace po síti či po telefonu. Z toho plyne, že ne každý pár by se takto online mohl rozvádět.

Rozvádějící tak jako tak musí předstoupit před soudce

Někteří advokáti se však na nabídky online rozvodů dívají skepticky. Například bruselská právnička Ariane Joachimowiczová podotkla, že ač by se mohlo z reklam a upoutávek rozvodových serverů zdát, že páry nemusí předstoupit nakonec před soudce a vše se dá udělat jen prostřednictvím internetu, tak ve skutečnosti to tak rozhodně není.

Takového stránky proto považuje spíše za způsob reklamy, jak do advokátních kanceláří, které za servery často stojí, nalákat další klienty. "Osobně bych se online nerozváděla," dodala Joachimowiczová.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozvod SMS zprávou? V Emirátech je již možný

Ti, kteří bědují, že jejich rozvod v České republice trvá dlouhé měsíce by možná měli zvážit přestěhování do země šejků a ropy. Muslimští předáci ze Spojených...

Výběr článků

Načítám