Hlavní obsah

Na seznámení není nikdy pozdě

Právo, Olina Táborská

"Mám obavy, že se náš třicetiletý Marek neožení. Pořád sedí za počítačem, s děvčaty si jen chatuje. Když se ho zeptám, jestli se s některou už sešel, mávne rukou," postěžovala si paní Věra. "Prý jsou to jen kamarádky," dodala utrápeně.

Článek

Markova máma není jediná, kdo se marně těší na to, až si její třicetiletý potomek založí rodinu. Některým se život single líbí, jiní jsou zaneprázdněni budováním kariéry a další už se ani seznamovat neumějí. Prošvihli období, kdy je navazování kontaktů spontánní. Někteří zpanikaří, když zjistí, že jim ujíždí vlak a tam, kde se pohybují, je rozebráno.

Zaháčkujme se

Stejné pocity mají i lidé třeba po rozvodu nebo ovdovění. Za čas by rádi někoho poznali, ale nevědí jak a kde.

"Nejlíp na tom byli v dobách, kdy manželství sjednávali rodiče," posteskne si žena, která beznadějně zjistila, že široko daleko není nikdo, kdo by připadal v úvahu. Došla k tomu, že by se nebránila, kdyby jí někdo přítele dohodil, a hlavně že už v žádném případě nechce být sama a udělá pro to všechno.

Proč ne přes dohazovače

Že bylo zprostředkované seznamování zcela běžné až do počátku 1. světové války a částečně i za první republiky, potvrzují také Miroslav Plzák a Oto Kronrád v publikaci S kým dál...?, vydané seznamovací agenturou Grand.

Sotva se děcko narodilo, už mělo vybraného partnera. Až do svatby neexistovala šance toto rozhodnutí změnit, taková byla výchova i morálka. Kupodivu téměř nedocházelo k rozvodům.

Dohazovači se snažili

"Byli to většinou vážení lidé, na vysokém stupni společenského žebříčku, s bohatými zkušenostmi a také s docela dobrým odhadem pro výběr partnera," píší autoři. "Protože neexistovaly moderní dopravní prostředky, nebyl také příliš velký okruh potenciálních partnerů," stojí v brožuře.

Třeba agentura

Dnes cestujeme po celém světě fyzicky i elektronicky a osamocených lidí je pořád dost. Mají však víc možností, jak to změnit. Třeba zprostředkovaně přes některou ze seznamovacích agentur, ale chce to odvahu. Každý musí přijít sám, zadat své osobní údaje včetně fotografie a počítat s jejich uveřejněním na serveru agentury, dostupném klientům v celé republice, kteří za tuto službu zaplatili. Stojí to od sedmi do 18 tisíc Kč.

Ale už za tisícovku si kupříkladu z agentury Grand odnesou klienti sto nabídek s kontakty i fotografiemi partnerů přiměřeného věku. Dál už je to na nich. Můžou volat, esemeskovat a seznamovat se. Za čas se pro změnu zase jim začnou ozývat další, kteří si připlatili a dostávají od agentury stále čerstvý přísun nových adeptů na seznámení. "Šance je to obrovská, máme zaregistrovaných kolem 25 000 lidí," říká vedoucí seznamovací agentury Grand a dodává: "Denně nám pošta nosí několik svatebních oznámení." Více na: www.videoseznamka.cz

Vyberme si a pozorujme

Podle slov Jana Kučery z agentury, která se už sedmnáct let specializuje na seznamovací pobyty, je nejlepší příležitostí k nalezení partnera pobyt v přírodě a v partě stejně naladěných lidí.

"Za deset let jsem nezažil akci, kde by se několik párů nedalo dohromady tím nejpřirozenějším způsobem - při tanci, povídání, vycházkách. Výhodou je, že můžeme několik dní pozorovat, jak se ten, kdo nás zaujal, chová a nebo o co se zajímá."

Někteří se při loučení po takovém pobytu prý přiznají, že se k pobytu odhodlávali řadu měsíců i roků. "Báli se toho, že je budeme nutit ke zpovědím před kolektivem či že budeme obtěžovat organizováním nějaké seznamovací hry," vysvětluje majitel agentury.

Co se dá ještě stihnout
* Ať už jste různého věku, můžete se ještě přihlásit na víkend v jižních Čechách od 5. do 7. října. Komu je nad 35 let, stihne také pobyt v Jizerských horách ve dnech 26. až 28. října. Volný termín je i na Silvestra v Teplicích nad Bečvou. Více informací na www.kjk.cz.
* Koncem září (27.-30.) pořádá seznamovací pobyt v Janských Lázních i seznamka1a1.cz.
* Poslední tři zářijové dny se sejdou v Janských Lázních také klienti agentury Prima parta. Počítat lze i s termínem 19. až 21. října - jde o raftování v Českém ráji. Více na: www.primaparta.cz

A nebo raději inzerát

Méně odvážní volí spíš inzerci. I to už tady bylo. Text z roku 1893, který objevili v archívu Národní knihovny autoři publikace S kým dál...?, sice dnes vyvolává úsměv, ale prozrazuje mužského, který velmi dobře věděl, co chce:

"Samostatný živnostník (truhlář), vdovec, 37 let stár, s 500 zlatými hodlá se oženiti se slečnou i vdovou, v stáří 30-40 roků, vládnoucí jměním 800-1500. Mlčenlivost ctí zaručena. Jen opravdové nabídky..."

Tenhle inzerát vyšel v Ilustrovaném kurýru. Teď se inzeruje v tisku a na internetu. Seznamek je na něm nepřeberně. Za seriózní je považovaná třeba seznamka. cz. Navíc je velmi přehledná a ušetří inzerentům spoustu práce. Adept si klikáním vybere město, pohlaví a věk a dopíše už jen své představy.

Kdo hledá koho

* Muž, 30 let, 186 cm, štíhlý, svobodný hledá atraktivní, vysoce dominantní vrstevnici.

* Šťastná devětadvacetiletá štíhlá žena oznamuje, že má ráda, když to ve vztahu jiskří a vznikne společná touha něco vybudovat. Přiznává se, že je náročná, ale také velkorysá, a ptá se: Chtěl bys mě učinit šťastnou?

Ani o generaci starší lidé nepůsobí dojmem zoufalců.

* Muž inzerující v kategorii 43 až 52 let dává najevo, že je pohledný a inteligentní, zkrátka na úrovni. Jeho požadavky tomu odpovídají. Chce krásnou, mladou, něžnou, štíhlou. Otázkou je, zda taková ideální kráska zabere.

* Chytře svůj inzerát pojala sedmačtyřicetiletá žena. Touží poznat lékaře kolem padesátky, nejlépe zazobaného. Ba ne, charakterního a charizmatického, dodává. Takže movitého. Proč ne?

Akční chat

Syn paní Věry, sedící pořád u počítače, se s děvčaty sice neschází, zato s nimi prochatuje večer a někdy i noc.

Komunikace začíná nenápadně, nikdo nevytrubuje, že je sám, ale hodně osamělých si na chatu partnera najde.

Nakonec i Marek matce řekl pravdu, že jsou to jen kamarádky. Z kamarádek bývají výborné partnerky. Díky chatu se dalo dohromady dost dvojic, každý však musí vyjít ze své anonymity - třeba na nějakou společnou akci.

Pomozme náhodě

Koho nezaujalo nic z předešlých řádků, nemusí to vzdávat. Seznámit se dá v každém věku i přirozeným způsobem, obzvláště když tomu trochu pomůžeme. Nejvíc se šance zvyšují v partě turistů, pejskařů a vůbec různých koníčkářů.

Ale ani ten, kdo nemá zájmy, které ho přivedou do společnosti, nemusí zoufat. Zde je několik fíglů:
* Lidé střední generace a starší přišli na to, že nedělní rána nemusejí být všední a smutná. Stačí prý navštívit některou z kaváren hypermarketů a pozorně se nad šálkem nápoje či nad zákuskem rozhlížet. Občas si přisedne protějšek, který také "náhodou" zašel, je to prý vyzkoušeno. A proč v neděli? Zadaní po sobotní noci vyspávají.
* Ani nákup ve všední den nemusí být obyčejnou nutností. Zcela bez šance není ten, kdo si počká do pozdních večerních a nebo i nočních hodin a vyrazí s košíkem mezi regály. Stačí pohled dámy do koše protijedoucího pána a je jasno. Potvrzuje to i autor detektivek Dick Francis. Solitér prý většinou nakupuje sedmičku vína, velký kus sýru a různé pochutiny, především chipsy. A ještě je u něj záruka, že nebude tak úplně chudý, nakupuje-li v noci. Může to znamenat, že je přes den v náročném zaměstnání.
* V dešti je dobré deštník mít i nemít. V prvním případě pod něj můžeme pozvat někoho, kdo se nám líbí, risk je zisk. Bez deštníku se utíkáme schovat někam do podloubí, kde je samozřejmě už dost těsno. Výborně, pak se stačí nenápadně přitisknout k někomu, kdo je nám sympatický, a doufat, že je to oboustranné.
* Praktický je tip muže, který se seznámil opravdu náhodou cestou z čistírny. Nesl si plášť i s ramínkem a v davu na ulici jím zavadil o kolemjdoucí ženu. Při vzájemném omlouvání slovo dalo slovo a dnes jsou z nich manželé a všude říkají, že se zaháčkovali.

Reklama

Související témata:

Související články

Rychlorande je řešením pro zaneprázdněné

Mnohým pro každodenní shon nezbývá čas na hledání partnera. Právě jim by se mohla hodit novinka v podobě tzv. rychlorande ve skupině. Už není třeba chodit...

Svobodní si potrpí na známost na jednu noc

Náhodné seznámení se vstřícnou ženou, která se nijak už při prvním setkání nebrání intimnímu sblížení, považuje většina svobodných německých mužů za zcela...

Výběr článků

Načítám