Hlavní obsah

Velké pivní břicho může být známkou impotence

– NEW YORK
Novinky, Famous

Nejeden pivař si svůj vypouklý břich slastně pohladí s pocitem, že je pořádným chlapákem, kterému ženy padnou k patám. Jenže vystouplé břicho okolí spíš vysílá jasnou zprávu: "Pozor! Můj majitel je impotentní." Profesor Steven Kaplan z New Yorku tvrdí, že muži s velkým břichem mají často zvětšenou prostatu a problémy s ejakulací i erekcí.

Článek

Pokud se dáma nechá zlákat hláškou, že i pod velkým břehem se bystrý pstroužek mrská, pak se může spálit. Muži s velkým břichem jsou sice v některých společnostech symbolem bohatství a vysokého statusu, ale na Západě jsou produktem nezdravého životního stylu a přejídání. Velké břicho vypovídá o metabolickém syndromu, do něhož patří soubor poruch: cukrovka, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi a choroby srdce.

"Víme, že existuje silný vztah mezi složkami metabolického syndromu a zdravím v pánevní oblasti mužů, a začíná být velmi jasné, že pokud má člověk několik těchto složek metabolického syndromu zároveň, může si být jistý, že má také určité poruchy v oblasti pánevního dna, které by mohly být definovány jako sexuální dysfunkce a potíže s vyprazdňováním," tvrdí profesor urologie Steven Kaplan z Weill Cornell Medical College v New Yorku.

Rozhodující je objem v pase

Jeho tým vyšetřil skupinu 88 mužů v průměrném věku 62,4 roku s mírnými či závažnými neléčenými potížemi při močení. Odborníci pacienty rozdělili do tří skupin podle obvodu v pase: 75-90 cm, 91-100 cm a nad 100 cm. Vyšetřili je na zbytnění prostaty, poruchy erekce, poruchy ejakulace a další symptomy metabolického syndromu.

"Objem prostaty, skóre symptomu vyprazdňování, porucha erekce a porucha ejakulace byly všechny zvýšeny úměrně se zvýšeným průměrem v pase. Výsledky jsou jednoduše nápadné. Dokonce nás překvapily. Nemáme pochyby o tom, při nejmenším u této skupiny pacientů, že zvýšený průměr v pase souvisí se zhoršeným zdravím mužské urogenitální soustavy - močením a sexuálními funkcemi," potvrdil profesor Kaplan.

Velký břich však nesouvisí pouze s těmito poruchami. Čím větší průměr v pase muž má, tím větší má pravděpodobnost vysokého krevního tlaku, chorob srdce a cév a rozvoje diabetu typu 2.

Reklama

Související články

Penis je barometr zdraví muže

Mužský penis údajně funguje jako barometr zdraví svého majitele. "Čím silnější má muž erekci, tím je jeho organismus zdravější", říká newyorský lékař a autor...

Výběr článků

Načítám