Hlavní obsah

Feministky jásají, svět bez mužů je na dosah

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno běžel v televizi film, který dokumentoval průnik lidské spermie do vajíčka. A také to, jak se následně rýhovalo na 2, 4, 8 a 16 buněk. Dál to ani nepočítali. Už ve dvanáctém týdnu těhotenství jsou těch buněk milióny.

Článek

Dělení buněk jistě není žádný zázrak. Ten nastává až ve chvíli, kdy se z některých stanou kosti, z jiných játra nebo mozek. Takové základní buňky, jejichž proměna v definitivní orgán ještě není rozhodnuta, se jmenují kmenové.

Moderní laboratorní postupy z nich mohou vypěstovat ledacos. V medicíně představují velice vzácný materiál. Dají se získat z lidského zárodku, ale kupodivu třeba také z kostní dřeně.

S velikým údivem jsem nedávno četl zprávu, že britští vědci vypěstovali z kmenových buněk dokonce spermie. A největším překvapením je, že se možná podaří vypěstovat spermie i z kostní dřeně ženy. Myslím, že tady věda překročila hranice lidské představivosti.

Výrobě spermií z ženské kostní dřeně chybí chromozom Y

Feministky všech zemí mají důvod k nepokrytému jásotu: muži se konečně stali zbytečnými tvory. Když už ženy mají, stejně jako muži, prostatu a ejakulaci, byla produkce spermií posledním hájemstvím takzvaného silného pohlaví. Žena díky asistované reprodukci nepotřebuje k otěhotnění pohlavní styk. Mužské spermie jsou však stále k oplodnění nezbytné.

Stejně jako včely vyhánějí po oplodnění královny trubce z úlu, stal se i muž vlastně zbytečným tvorem. Ale samozřejmě až po oplodnění.

Metoda výroby spermií z ženské kostní dřeně má však jeden zádrhel. Stále tam totiž chybí ten mužský chromozom Y. Po eventuálním oplodnění těmito spermiemi by se tedy rodila samá děvčata. Vzpomínáte si na polský film Sexmise? Tak k jeho naplnění má už moderní věda opravdu jenom krůček. Ženské bazální buňky budou stačit k reprodukci dalších a dalších ženských generací a mužům zvoní umíráček.

Schopnost proměny kmenové buňky je zbraní pro lékaře

Jistě pochopíte, že tyto úvahy jsou pouze science fiction. Moudří zákonodárci by takovéto experimenty brzy zatrhli. Otázka moudrosti zákonodárců však začíná být problematická nejen u nás. Takže zbývá poslední záchranná brzda: moudrost reprodukčních biologů.

Samozřejmě to neznamená zakázat okamžitě všechny experimenty s kmenovými buňkami. Jejich obrovská schopnost proměnit se v jakoukoli buňku lidského těla opravdu představuje mohutnou zbraň pro lékaře.

Včasné podání kmenových buněk může zachránit například lidi ochrnuté po úrazech páteře. Pokusy jsou teprve v plenkách, ale dosavadní předběžné výsledky můžeme považovat za více než nadějné.

Feministky si budou muset na svět bez mužů pár roků počkat

Nemusíme tedy jenom vyrábět spermie vhodné k oplodnění, ale třeba také léčit mužskou neplodnost. Přidáním kmenových buněk do varlat mužů, kteří mají nedostatek živých a oplození schopných spermií, se může výrazně zlepšit jejich plodnost.

Radikální feministky si tedy budou muset pár roků počkat na svět bez mužů. Nezbude jim než to se zbytečnými trubci v lidském úlu ještě nějakou dobu vydržet.

Reklama

Související články

Nesmyslný strach z hormonů

Jakmile dnes v ordinaci zazní slovo hormon, otřásá se spousta žen nechutí a odporem. Očekávají v důsledku hormonální léčby hrůzostrašné následky. Od zvýšeného...

Lékaři prý fušují do božího řemesla

Teprve nedávno jsme se z úst představitelů katolické církve dozvěděli, jak morálně nepřípustné jsou všechny metody asistované reprodukce. Bez ohledu na to,...

Výběr článků

Načítám