Hlavní obsah

Milujeme se kvůli potěšení, kvůli množení jen výjimečně

Právo, Radim Uzel

Až do roku 1930 si lidé mysleli, že žena může snadno otěhotnět v kterémkoliv období menstruačního cyklu. V některých lékařských knihách se dokonce objevoval názor, že nejsnadněji otěhotní při menstruaci. Možná, že tato myšlenka povstala z trvalé sexuální aktivity našeho živočišného druhu.

Článek

Větší část savců je po většinu svého života sexuálně neaktivní. Kopulují jenom v období plodnosti. Navíc toto období mohou snadno poznat. Takovému opičímu samci stačí, aby se rozhlédl po svém harému. A podle neklamných barevných tělesných znaků vidí, která z jeho družek může zrovna teď otěhotnět.

Ve srovnání s ostatními živočichy souloží člověk vlastně stále. Pokud však pár zdravých lidí uskuteční nechráněný pohlavní styk v průměru dvakrát až třikrát týdně, existuje v jednom menstruačním cyklu ženy asi 28procentní šance na otěhotnění. V živočišné říši je tomu výrazně jinak. Jeden veterinář mi nedávno vyprávěl o umělé inseminaci. Kráva má při ní 75procentní jistotou, že bude oplodněna. Kdyby to s takovou veterinární plodností vypadalo stejně i u lidí, museli by si chovatelé hospodářských zvířat zoufat. Rychle se množící lidé by mohli zvířata zkonzumovat dřív, než by se stihla rozmnožit.

Celá tato rozmnožovací skutečnost potvrzuje nad slunce jasněji, že rozmnožování bude smyslem lidské soulože až v druhé řadě. Početí se v lidské sexualitě jeví jenom jako jakýsi vedlejší produkt. Pokud by si lidé dělali čárky, kolikrát v životě souloží za účelem rozmnožování a kolikrát za účelem potěšení, dám skoro ruku do ohně za to, že by rekreační sexualita u naprosté většiny lidí zvítězila.

Lidem hrozí při pohlavním styku méně nebezpečí

U zvířat je naproti tomu pohlavní styk často nebezpečným luxusem. Nejenže se tím spalují cenné kalorie, ale jsou také zanedbávány příležitosti ke shánění potravy. Navíc je kopulující zvíře snadnou kořistí pro predátora.

Při páření se totiž významně sníží ostražitost každého živočicha. Proto také většina zvířat ukončuje kopulaci ve velmi krátké době. Gorily souloží asi jednu minutu, šimpanzi zhruba 7 vteřin a jejich odrůda bonobo, lidské sexualitě více podobná, průměrně 15 vteřin.

Lidé mají na svou sexuální aktivitu poměrně více času a hrozí jim při tom méně nebezpečí. Američané souloží průměrně 4 minuty. V Česku to bývá ještě o něco déle, ale je docela dobře možné, že českým mužům ubíhá čas při souloži jinak. Nebo máme špatný odhad. Upřímně řečeno, málokdo si bere do postele stopky.

Antikoncepční metoda výpočtu plodných dnů je nespolehlivá

Profesor Kalifornské univerzity Jared Diamond nedávno napsal, že rekreační charakter lidské sexuality je výraznou vymožeností našeho živočišného druhu. A tvrzení katolické církve, podle něhož jediným účelem soulože je oplodnění, není nadále udržitelné.

Také antikoncepční metoda výpočtu neplodných dnů je podle tohoto amerického fyziologa pro člověka maximálně nevhodná a nespolehlivá. Byla by jistě vynikající pro gorily a mnoho jiných savců. Člověk se však z ostatní živočišné říše pozvolna vyčlenil a osamostatnil. A nejenom ve své sexualitě.

Reklama

Související témata:

Související články

Když byla nymfomanie ještě nemocí

V sexuologických poradnách se otázky nadměrného pohlavního pudu přetřásají poměrně často. Málokdo pochopí, že se nejedná o žádnou nemoc. Jejím jediným...

Tajný život mužů a žen

Nedávno mi psala jedna mladá žena, že načapala svého manžela, jak v noci sedí u počítače a prohlíží si pornografické stránky. Výsledkem byla novomanželská...

Nevěra je program přírody

Nedávno byla zveřejněna překvapivá data o tom, kolik sexuálních partnerů máme během života. Zatímco český muž souloží od narození do smrti průměrně s 8,1...

Výběr článků

Načítám