Hlavní obsah

Mužská přitažlivost se možná odvíjí od proporcí obličeje

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Zapomeňte na výrazné lícní kosti a hranaté čelisti, hypnotický pohled a silný závan feromonů. Co činí mužský obličej přitažlivým jsou prý skryté rysy, které máme již od dob života v jeskyních.

Článek

Existuje řada teorií o tom, proč jsou lidé přitahování jeden k druhému, a také o roli obličejových znaků v lidské evoluci. Jenže paleontoložka Eleonor Westonová z Britského přírodovědného muzea v Londýně tvrdí, že vytvořila novou teorii. Podle ní poslední dva milióny let hrají důležitou roli proporce obličeje mezi horním rtem a obočím. Muži mají totiž tuto část výrazně kratší a širší než ženy.

"Musí zde být určitý důvod, proč se v pubertě obličej mužů a žen vyvíjí odlišně," je přesvědčená Eleonor Westonová. Žádné platné bezděčné vysvětlení pro to ale nemá.

Přitažlivější byli muži s orámovaným středem obličeje

"Máme určité důkazy, které nasvědčují tomu, že pohlavní výběr fungující především při výběru partnera vytvaroval lidský obličej," dodala britská paleontoložka.

V průběhu evoluce, jak se Westonová dohaduje, ženy mohly být patrně přitahovány muži, jejichž menší prostřední část tváře zvýrazňovala všechny ostatní periferní obruby: husté obočí, silné lícní kosti a hranaté čelisti. Muži s hutnou a kompaktní tváří prostě přitahovali a dodnes možná přitahují.

Westonová však tvrdí, že její teorie je zatím průkopnická a musí být dalším výzkumem otestována. Nevylučuje, že při sexuální selekci hrála důležitou roli také horní část lidského obličeje.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženám se líbí muži s jemnými rysy

Většinu příslušnic slabšího pohlaví přitahují muži s ženskými rysy tváře. Jen velmi krásné ženy dávají přednost drsnému vzhledu svých partnerů. K tomuto závěru...

Ženy přitahují muži s hlubším hlasem

Muži s hlubokým hlasem jsou pro ženy údajně podstatně přitažlivější, než jsou muži s jemným barytonem. U většiny dam prý hluboký mužský bas vyvolává pocit...

Mladí hezcí muži se chovají jako hřebci

Mladí muži, kteří se cítí být hezcí, nebo jsou alespoň spokojeni se vzhledem a postavou, se uchylují k rizikovějšímu sexuálním chování než vrstevníci, kteří...

Výběr článků

Načítám