Hlavní obsah

Když byla nymfomanie ještě nemocí

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sexuologických poradnách se otázky nadměrného pohlavního pudu přetřásají poměrně často. Málokdo pochopí, že se nejedná o žádnou nemoc. Jejím jediným problémem je, aby si muž nebo žena, kteří trpí zvýšenou sexuální potřebou, našli k sobě podobný protějšek.

Článek

Jejich intimní radovánky pak budou časově omezovat pouze jiné nezbytné úkony, třeba to, že se budou muset najíst. A taky si na tu potravu budou muset v sexuálních přestávkách občas něco vydělat.

Před více než sto lety byla pohlavní výchova přísnější. Už jsem tu psal o spisku pana Batisty Sebeochrana a pohlavní zdravověda. Autor se v něm zmiňuje o mužské satyriáze a ženské nymfomanii: Satyriasis je stav, kdy člověk pociťuje ustavičnou vilnost, kterou snaží se zvířecky ukojiti. Jeho mysl jest stále naplněna necudnými obrazy. Sny jsou plny smyslných představ a často provázeny výtokem semene.

U žen se objevuje nymphomanie, která rovněž probouzí stálý chtíč pohlavní. Octne-li se taková osoba ve společnosti muže, pozbývá studu. Mluví smyslně a její pohyby naznačují, po čem touží. Z naběhlých rodidel vytéká hnusně zapáchající tekutina. K léčbě slouží vlažné lázně, utišující nápojem je opium, rostlinná strava. Hlavně však uvedení chorobné do stavu manželského.

Dívka se z nymphomanie vyléčí, když bude provdána

Jako důkaz uvádí N. Batista řadu případů: Jistý patnáctiletý horal z východních Pyrenejí se postupně oženil s 11 ženami. Jeho chtíč pohlavní dostavoval se tak často a tak bouřlivě, že všechny utrpěly těžkých pohrom pohlavních ústrojů. Následkem toho také zemřely. Příslušné úřady mu již nedovolily po dvanácté se oženiti.

Pak ještě cituje jakéhosi Dr. Aliberta. Toho povolali k mladé slečně ze vznešené rodiny, kterou postihla nymphomanie. Ubohý lékař to líčí takto: Když vkročil do oné světnice nešťastná volala nestoudná slova a činila necudné posuňky. Prohlásil jsem tedy rodičům, že vyléčení jest jen tehdy možno, když dívka bude provdána.

Porušení manželské věrnosti stíhá trest 1 až 6 měsíců

Dívka to slyšela a ještě téhož dne uprchla. Pak jsem ji po několika týdnech uzřel za večera na křižovatce hlavního města, a přes zakuklení poznal. S ustrnutím jsem se přesvědčil, že se dotyčná stala veřejnou nevěstkou. Pravila s úsměvem: "Pane doktore, řídím se jen vaším předpisem a léčím se."  Příhoda končí optimisticky: Za měsíc, když se nešťastnice nabažila požitku pohlavního, vrátila se k rodičům úplně vyléčena. Načež se brzy provdala.

Závěr zmíněné knihy obsahuje několik paragrafů z tehdejšího trestního zákoníku: § 129: Za zločin považuje se nepřirozené smilstvo se zvířaty a s osobami téhož pohlaví. Trest za to bývá těžký žalář od 1 do 5 roků, jenž se případně zvýší až na 10 let. Podstatně mírnější je pak § 502: Porušení věrnosti manželské stíhá trest od 1-6 měsíců, pro obě strany. V tom tedy devatenácté století mužům nenadržovalo. Jistě by ale bylo zajímavé zjistit, kolik lidí bylo podle něj v Rakousku Uhersku potrestáno.

Reklama

Související témata:

Související články

Sexualita a fanatismus

Zdálo by se, že padesát let mrtvý psychoanalytik nám už nemůže říct nic nového. A vidíte, právě jsem objevil jednu trvale aktuální myšlenku Wilhelma Reicha....

Lidé se od zvířat liší i pestrostí sexu

Jedno dobré irské přísloví říká, že každého bolí hlava po jeho způsobu. Také ve školách se vyučuje, že jednotliví lidé jsou bytostmi veskrze různými. Mezi...

Proč je polygamie trestná

Většina lidí tvoří páry podobně, jako to v přírodě dělají třeba koloniálně hnízdící ptáci, opice nebo delfíni. Vytvářejí monogamii s občasnou nevěrou.

Výběr článků

Načítám