Hlavní obsah

Málo práce je častým důvodem k rozchodu

Novinky, Famous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Většina lidí viní za rozpad svého manželství časově příliš náročné zaměstnání svého partnera. Jenže podle australských odborníků je to pravý opak, co většinou způsobí kolaps vztahu. Podle sociální studie zahrnující na čtrnáct tisíc lidí totiž většinou manželství krachne tam, kde má muž jen částečný úvazek nebo méně náročnou práci.

Článek

Vztah takového člověka se rozpadne až dvakrát častěji než toho, jenž tráví v práci přesčasy. "Někdy je nadbytek času to, co způsobuje stres," tvrdí profesor Mark Wooden, ředitel australskou vládou podporovaného výzkumu příjmů domácností a dynamiky zaměstnanosti.

Z výsledků je jasně patrné, že ač muž pracuje 35, 40, 50 nebo dokonce více než 70 hodin týdně, manželství se mu rozpadne v 1,7 procentech případů. Ale jakmile pracuje méně než 35 hodin, šance na rozvod se zvýší na 2,7 procenta.

Problém tedy nastává ve chvíli, kdy má muž příliš málo práce. "Pravděpodobně se stává rozmrzelým a to vede ke stresu. Myšlenka, že pracovat déle je smrtí pro manželství, je nejen překonaná, ale především špatná," tvrdí Wooden. Studie ovšem nezahrnuje výzkum kvality vztahu, příjmu rodiny, délky manželství, věku manželů a úrovně spokojenosti obou partnerů.

Reklama

Související témata:

Související články

Manželství prospívá více depresivním lidem

Život v páru má podle řady studií blahodárné účinky na psychiku i fyzické zdraví člověka. Podle jedné americké studie však manželství více prospívá lidem,...

Výběr článků

Načítám