Hlavní obsah

Onanie je prevencí sexuálních poruch

Právo, Radim Uzel

Bohumil Hrabal se na několika místech svého díla zmiňuje o mravoučném spisku jakéhosi pana Batisty. Nedávno jsem na tuto knihu narazil. Jmenuje se Sebeochrana a pohlavní zdravověda.

Článek

Před sto lety se v ní mohl čtenář za korunu a šedesát haléřů dočíst o pohlavním životě věci tak hrůzostrašné, že mu z toho vycházela jako jediné možné východisko sebevražda. Zejména v souvislosti s onanií je dílo pravou snůškou bludů a nesmyslných pověr.

Některá dobrá rada je tu ale skutečně nad zlato: "Není každému dáno, aby byl krotitelem svých náruživostí. Svobodný muž nemívá leckdy času ani peněz, aby mohl často navštěvovati podniky s prodejnými ženštinami.

I když je takovýto pohlavní styk dobrodiním, rozumně-li se ho užívá. Střídmé obcování jest mnohem menším zlem než onanie. Tomu, kdo nedovede ovládati svůj chtíč, radíme, aby se raději oženil."

Předmanželská návštěva nevěstince muži prospívá

Příručka měří ženám i mužům podle různých pravidel. Zatímco předmanželská návštěva nevěstince mladému muži prospívá, mladá dívka nesmí na sex ani pomyslet. Ženská onanie je ještě zhoubnější než sebeprznění mužské.

Slyšte opět hlas pana Batisty: "Samohana zvláště u mladých dívek způsobuje naběhnutí stydkých pysků, vlhnutí a hojné odměšování pochvy. Zvětšuje se také clitoris, značně vyniká z rodidel, což působí vzhled odporný.  Pleť pozbývá svěžesti, jeví barvu zsinalou, rty blednou, oči zapadají hluboko do jamek a hyzdí je temné kruhy. Nohy i ruce hubnou, prsy jsou zvadlé a svaly trpívají ochrnutím. Zrak a sluch navíc pozbývají své bystrosti, dostavuje se závrať nebo nespavost.

Tělo i údy se chvějí a onanistku sužuje stálá rýma. V rodidlech pak pociťuje horkost a dráždivost. Někdy pozbývá také její vlas své síly, předčasně šediví a vypadává. Onanistky trpí ztrátou veselosti, čilosti a paměti. K tomu se druží odpor k mužům. Materník klesá, mezi stydké pysky, až tato vada jest patrně viditelna."

Pokud se dívka naučí onanovat, nevyroste z ní frigidní osoba.

Za sto let se karta obrátila. Moderní sexuologie povzbuzuje mládež k onanistickým experimentům. Na posledním sexuologickém mezinárodním kongresu jsme vyslechli referát Užitečnost vaginálního dialogu. Přátelský poměr ke svému přirození a jeho dokonalé poznání je tou nejlepší prevencí sexuálních poruch.

Pokud se dívka naučí dobře onanovat, nebude trpět ani jedním z neduhů popisovaných páně Batistou. Naopak má šanci, že z ní nevyroste frigidní osoba, která vysedává v odborných ordinacích a stěžuje si, že ji sex nebaví.

Dokonce i jiné sexuální aktivity, nad nimiž panu Batistovi vstávaly hrůzou vlasy na hlavě, jsou dnes povoleny, a dokonce žádoucí. Nedávno jsme se v tisku dočetli, že britská vláda podporuje kurz, ve kterém jsou dospívající podněcováni k experimentování s orálním sexem.

Před třiceti lety se i v učebnicích sexuologie tradovalo, že spojení úst a genitálu je doménou lidí úchylných a duševně zaostalých. Dnes se dozvídáme, že tuto sexuální praktiku provozuje 70 procent obyvatel České republiky. A tolik úchylných nebo duševně zaostalých obyvatel naše republika přece jenom nemá.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitní spánek ovlivňuje naši sexualitu

Slova spát a sex mají k sobě v hovorové řeči blízko. Vyspat se s někým, to podle lidového rčení považujeme za dokonanou soulož. Český slovník připouští dokonce...

Erotické pachy a vůně

"Na internátě nás žije na pokoji pět a všechny dostáváme menstruaci ve stejný den. Jak je to možné?" ptala se mě kdysi jedna dívka. Samozřejmě nečetla známý...

Tajuplný svět hormonů

Televizní seriál patřil odjakživa k divácky vděčným pořadům. V prehistorických dobách televizních začátků se vyskytovaly dokonce seriály naučné. Jeden z nich...

Výběr článků

Načítám