Hlavní obsah

Kouření komplikuje užívání antikoncepce

Právo, Radim Uzel

Díval jsem se v jednom severomoravském městě na tablo střední podnikatelské a manažerské školy a byl trochu zaskočen. Autor tabla vyfotografoval budoucí podnikatelky s čerstvě zapálenou cigaretou.

Článek

Pár jejich spolužáků, mladistvých skoropodnikatelů, nechal pro změnu kouřit apartní doutníček. Jedinými nekuřáky byli páni profesoři. A samozřejmě i ředitel tohoto kuřáckého vzdělávacího institutu.

Když starší lidé kárají mládež za nemravný život, většinou se jí zastávám. Nejsem sám, kdo si myslí, že generační konflikt starých slušňáků s mladými nemravy trvá víc než dva tisíce let.

Navíc, pokud bychom sledovali výhradně sexuální stránku života, chová se dnešní mládež ve srovnání s tím, jak se chovali jejich rodiče, v průměru zodpovědněji. Vzpomínám si, že jsme před padesáti lety chtěli z recese vystavit naše tablo ve výkladě pohřební služby. Soudruh ředitel nám to tehdy zatrhl. Navíc shledal výstřihy spolužaček nepřípustně hlubokými. Viseli jsme tedy nakonec v železářství mezi lopatami a jiným nářadím. Kouřit na něm cigaretu, to by nikoho opravdu nenapadlo ani náhodou.

Nikotinová závislost snižuje šanci na slušné zaměstnání

Když jdu ráno na autobus, potkávám studentky blízké obchodní akademie. Před pěti lety jich cestou do školy kouřilo asi 60 procent. V tomto školním roce kouří skoro všechny. Lačně si zapalují hned poté, co vystoupí z autobusu.

Dnes ještě neřeší to, že se smrdutou kouřící úřednicí nebude nikdo chtít sedět v kanceláři. Nikotinová závislost navíc podstatně sníží jejich šanci na slušné zaměstnání. Nemluvě o tom, že ženy jsou na cigaretě daleko závislejší než muži a bývá pro ně složitější s kouřením přestat.

Světová zdravotnická organizace zakazuje kuřačkám nad 35 let hormonální antikoncepci.

Jako by to všechno nestačilo, kouření ženy diskvalifikuje také v tom, že nemohou užívat hormonální antikoncepci. Ne že by snad cigareta snižovala antikoncepční účinek, to jistě ne. Zádrhel je v něčem jiném. Pokud žena užívá antikoncepční pilulky, tedy ženský pohlavní hormon, a zároveň kouří, několikanásobně si zvyšuje riziko srdečněcévních onemocnění.

To nebezpečí je tak veliké, že Světová zdravotnická organizace zakazuje hormonální antikoncepci všem kuřačkám starším 35 let.

Nepředpokládám, že by se některé mladé dívce podařilo skoncovat s jejím neblahým zvykem poté, co si přečte tento článek. Za úspěch bych považoval, kdyby si aspoň některé nezapálily tu první, často osudovou, cigaretu. Zmíněné studentky obchodní akademie budou nejspíš smrdět až do smrti. A po třicátém roce věku se budou muset poohlédnout po jiné antikoncepci.

Reklama

Související témata:

Související články

Zlodějem spermií je znečištěné prostředí

Loupežnické historky černé kroniky se těší neutuchajícímu zájmu čtenářů, i když jim často chybí happy end. Většinou se nikdo nedozví, co se stalo s bankovkami...

Pederastie neznamená svádění dětí

Otázky sexuální normy nevzrušují jen moralisty a zákonodárce, ale čas od času se nad nimi zamyslí i řadový občan. Snaží se své chování porovnávat s obecně...

Erotické výkřiky zvyšují vzrušení partnera

Jedna mladá žena si mi nedávno stěžovala na svého partnera. Prý jí vyčítá přílišnou pasivitu při pohlavním styku. Přiznávala, že si mnoho svých pocitů nechává...

Výběr článků

Načítám